zpět

Růst cen v eurozóně mírně nad očekáváním

1.3.2024

Spotřebitelské ceny v eurozóně v únoru 2024 meziročně zpomalily svůj nárůst na 2,6 % z lednové hodnoty 2,8 %, ale zůstaly mírně nad očekáváním trhu ve výši 2,5 %.

Jedná se o nejnižší míru inflace za poslední tři měsíce, nicméně 2% cíle Evropské centrální banky ještě nějakou dobu dosaženo nebude. Ceny energií zaznamenaly pokles o 3,7 % (oproti -6,1 % v lednu), zatímco tempo růstu cen služeb (3,9 % oproti 4,0 %), potravin, alkoholu a tabáku (4,0 % oproti 5,6 %) a neenergetického průmyslového zboží (1,6 % oproti 2,0 %) se zmírnilo. Jádrová složka inflace nezahrnující volatilní ceny potravin a energií zpomalila své tempo růstu na 3,1 %, čímž bylo dosaženo nejnižší hodnoty od března 2022. V meziměsíčním vyjádření se spotřebitelské ceny v únoru zvýšily o 0,6 % po lednovém poklesu o 0,4 %.

Dnešní výsledek nad odhadem trhu může ovlivnit očekávání ohledně jarního snižování sazeb ze strany ECB. Pokud by i březnový výsledek inflace v eurozóně očekávání trhu překonal, snižuje se dle našeho názoru šance na dubnové utažení měnové politiky ze strany ECB.