zpět

Růst cen v ČR pokračuje

10.8.2022

Podle dnešních ranních dat z ČSÚ se spotřebitelské ceny v ČR za červenec meziročně zvedly o 17,5 % a meziměsíčně šly nahoru o 1,3 %. To představuje vyšší tempo, než s jakým se obecně počítalo. Jsme nejhorší ze zemí V4, ale jen na první pohled.

Spotřebitelská inflace se podstatněji sníží až začátkem roku 2023. Hlavním důvodem bude vyšší srovnávací základna s letošním rokem. Ceny tedy zůstanou vysoké, ale nebudou meziročně růst tak rychle, protože se budou poměřovat s letošními dvoucifernými hodnotami. Ty letošní se srovnávají s inflací, která nepřesáhla v roce 2021 ani 3 %. Také proto dnes zažíváme nárůsty, které jsou z tohoto pohledu robustní.

I když je naše spotřebitelská inflace nejvyšší ze zemí V4, je to právě i kvůli tomu, že naše inflace byla v roce 2021 nejnižší. V meziročním srovnání tak na první pohled doplácíme na vynikající kondici domácích cen v loňském roce.

Ceny tedy stále rostou, ale oproti červnu přidaly jen o 0,3 %, takže dochází k tomu, že zdražování zpomaluje. Nejvíce se na růstu cen podílely náklady na bydlení a z nich na teplo a teplou vodu, kde šly ceny nahoru o 19,2 %. Dále to pak byly potraviny, ale v rámci nich nejvíce zdražila mouka a sice o 64,1 %, chleba o 29,9 %, mléko o 40,2 %, máslo o 60,9 % a oleje o 66,2 %.