zpět

Růst cen opět polevil

14.2.2023

Nejsledovanější statistikou dnes byla bezpochyby lednová zpráva o růstu amerických spotřebitelských cen. Růst cen dle očekávání opět polevil, tržní predikce však počítaly s lepším výsledkem.

Cesta k cenové stabilitě, o kterou usiluje Federální rezervní systém Spojených států, bude pravděpodobně trnitější, než si dolaroví obchodníci v posledních měsících mysleli. Úterní zpráva o spotřebitelské inflaci v USA ukázala, že růst cen oproti předchozímu měsíci sice meziročně zpomalil na 6,4 %, trhy však počítaly s mnohem optimističtější hodnotou ve výši 6,2 %. Přesto se jedná o nejnižší hodnotu inflace od října roku 2021.

Údaje o růstu cen již zahrnují jak nedávno aktualizované váhy jednotlivých kategorií, tak i změnu metodiky samotného výpočtu. Klíčovou součástí výpočtu spotřebitelské inflace je nově upravený způsob vážení koše zboží a služeb, jejichž podíl bude přesněji zohledněn v jednotlivých kategoriích celkového indexu. Tyto váhy budou nyní každoročně aktualizovány pomocí údajů o spotřebitelských výdajích, aby se pokusily přesněji zachytit utrácecí návyky Američanů.

Klíčová statistika za leden tak ukazuje, že cenové tlaky v USA nejsou zdaleka na ústupu, což v kombinaci s lednovou zprávou o zaměstnanosti posílí obavy z pokračující inflace a podpoří tak nedávná prohlášení členů Fedu, že úrokové sazby budou moci jít výše než čeká trh.

Také Michelle Bowmanová, guvernérka Federálního rezervního systému, v pondělí prohlásila, že instituce "je stále daleko od dosažení cenové stability" a pravděpodobně bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb. Na konferenci uvedla, že napjatý trh práce nadále tlačí inflaci nahoru.