zpět

Růst cen německých výrobců zpomaluje

20.4.2023

Spolkový statistický úřad dnes ráno zveřejnil nejnovější výsledky indexu cen výrobců, v březnu došlo k meziročnímu zpomalení tempa růstu cen o 9,8 % oproti 15,8 % v únoru, což je lepší výsledek než s čím počítaly tržní prognózy.

Hlavním důvodem nárůstu výrobních cen oproti minulému roku stále zůstává růst cen energií, které v minulém roku výrazně ovlivnila invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Ceny energií samostatně vzrostly o 6,8 % ve srovnání s minulým rokem, přičemž největší zásluhu má stále růst cen zemního plynu. Ceny zboží krátkodobé spotřeby se ve srovnání s březnem minulého roku zvýšily o 15,4 % a ve srovnání s únorem 2023 vzrostly o 0,7 %. Meziročně se pak ceny potravin zvýšily o 19,2 %.

Meziměsíčně výrobní ceny v Německu klesly o 2,6 %, což taktéž výrazně překonalo tržní odhady. Pro pokles cen výrobců na měsíční bázi byl hlavním důvodem také vývoj cen energií v uplynulém období, v případě meziroční změny pak hrál hlavní roli efekt vysoké srovnávací základny z minulého roku. Ceny výrobních vstupů budou v nejbližších měsících ovlivněny také cenovou regulací, jenž přijal koncem roku německý parlament. Opatření, k jehož financování zřídilo Německo fond v objemu až 200 miliard eur by mělo trvat až do dubna příštího roku, výhod se dočkají zejména firmy a velké průmyslové podniky, což může vést v budoucnosti k výraznějším revizím měřených statistik.