zpět

Rusnok vidí korunu do léta opět silnější

15.3.2022

Koruna včera dále umazávala zisky a kurz se vrátil pod 25,00 EURCZK. Na trzích panuje smíšená nálada, ale i přes pokračující boje na Ukrajině a pokračující jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, trhy nyní spíše věří, že v dohledné době dojde k dohodě, o čemž ostatně mluví ukrajinská strana.

Koruna v posledních dnech překvapivě rychle posiluje. Zatímco ještě před několika dny kurz mířil téměř ke 26,00 EURCZK, po intervenci ČNB začala poměrně výrazně posilovat. K tomu pomáhá i snižující se nervozita na trzích, které nyní spíše pracují se scénářem brzké dohody mezi Ruskem a Ukrajinou. Což je samozřejmě otázka, protože veřejně zatím nejsou známy žádná hmatatelné výsledky.

Korunu včera podpořil i guvernér Rusnok v rozhovoru pro Seznam. Podle něj inflace bude vyšší, než se původně očekávalo, on sám vidí vrchol někde mezi 13-14 %. Takže podle něj i normalizace se odkládá někdy na příští rok. Což tvrdil i v dřívějším rozhovoru pro ČT, kde uvedl, že snižování sazeb letos nepřijde (což trhy očekávaly ke konci roku). V polovině roku pak vidí Rusnok korunu někde na 24,20 – 24,30 EURCZK.

Co se týče nadcházejícího zasedání ČNB, tak podle Rusnoka je ve hře standardní zvýšení o 25 bodů, tak i silnější impuls, ale zvýšení o 100 bodů si představit nedokáže. Podle nás je pravděpodobné, že se sazby do poloviny roku dostanou nad 5 %.

Bez povšimnutí pak trh přešel lednový výsledek maloobchodních tržeb. Ty vzrostly meziročně o 8,5 % (bez aut), což ale srovnáváme s loňským lockdownem. I tak tedy výsledek zaostal za očekáváním.

Dnes trhy zahajují opět ve smíšené náladě – ceny ropy a dalších komodit dnes klesají, ale na druhou stranu pokles naznačují i futures na evropské akcie.

Výrazně si koruna polepšila i vůči dolaru. Kurz se do dnešního rána dostává až ke 22,60 USDCZK.

Očekávané události

ČSÚ dnes ráno zveřejnil ceny průmyslových výrobců za leden. Ty vzrostly meziročně o 22,9 %, což ještě předčilo i tak dost vysoká očekávání trhu.

Z eurozóny a Německa dnes přijde březnový ZEW index ekonomické důvěry. Ten zaznamenává výrazný pokles a ukáže, jaký dopad měla válka na očekávání podnikatelů.

Také z USA dnes přijdou ceny průmyslových výrobců za únor. Dolar trochu ustupuje nad hranici 1,1000 EURUSD.