zpět

Rusko zavírá kohouty s plynem

27.4.2022

Dolar rozšiřuje své zisky, proti euru je nejsilnější za více než dva roky. Maďarská centrální banka zvedla základní sazbu na 5,4 %. Rusko přestává dodávat plyn Polsku a Bulharsku.

Středoevropským měnám se včera příliš nedařilo. Polský zlotý s maďarským forintem proti euru odepsaly během regionálních obchodních hodin shodně cca 0,25 %, koruna na tom byla ještě o trochu hůře. Forintu zisky nepřineslo ani další zvýšení sazeb ze strany centrální banky MNB, která základní úrokovou sazbu zvedla o 100 bb. na 5,4 %. Je ale nutné zmínit, že s takto výrazným utažením měnové politiky se do značné míry počítalo. Ztráty lokálním měnám přivodil opětovně posilující dolar, do kterého zjevně část investorů převádí své prostředky. V podvečer ale dorazila zpráva, která lokálním měnám přinesla další ztráty. Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že Polsku přestává dodávat plyn. Gazprom odůvodnil tento krok tím, že Polsko, dle dřívějšího požadavku prezidenta Putina, nezaplatilo za plyn v rublech. České republiky se tento krok v podstatě nedotýká, protože „polský“ plynovod Jamal k nám žádný plyn nedodává. Zlotý s forintem nakonec den proti euru zakončily se ztrátou cca 1,6 %, oslabení koruny bylo zhruba poloviční. Večer Gazprom na svůj „seznam“ přidal i Bulharsko. Pro dnešek očekáváme pohyb koruny v rozmezí 24,45 – 24,60 EURCZK.

Středa se nesla ve znamení posilujícího dolaru. Ten se poprvé za posledních 5 týdnů podíval nad hranici 23,00 USDCZK. Proti euru byla severoamerická měna dosažením kurzu 1,0645 EURUSD nejsilnější dokonce od března 2020. Důvodem pokračujícího zvýšeného zájmu o dolar je růst inflačních tlaků, které zřejmě Fed přimějí k výraznějšímu zvedání sazeb. Druhým důvodem je nárůst rizikové averze. Pro dnešek spíše čekáme setrvání koruny nad hranicí 23,00 USDCZK, než že by měla domácí měna

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní středoevropský kalendář je zcela prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Z Německa dnes dorazí květnová spotřebitelská důvěra agentury GfK, žádná jiná ekonomická zpráva z EU dnes za zmínku nestojí.

Očekávané finanční události ve světě

Ani z druhé strany Atlantiku se dnes většího množství kurzotvorných zpráv nedočkáme. Výjimkou z pravidla je pouze březnový výsledek rozjednaných prodejů domů. V USA pokračuje výsledková sezona, když své ekonomické výsledky zveřejňuje celá řada globálně známých společností.