zpět

Rusko zastavilo export ropných produktů do celého světa. Koho tento krok nejvíc zasáhne?

29.9.2023

Zákaz exportu ruských ropných produktů přidělává vrásky na čele mnohým státům po celém světě. Ačkoliv kvůli válce na Ukrajině už Evropská unie ruskou ropu napřímo neodebírá, komplikace to bude skrze vyšší ceny ropných produktů na trzích i pro ni. Ještě větší potíže však mohou potkat Brazílii nebo státy na jihu Afriky, které v posledních měsících odebíraly ruské ropné produkty podle dostupných dat vůbec nejvíc.

Rusko se k dočasnému zastavení exportu ropných produktů ze svého území do světa (až na několik výjimek do zemí bývalého Sovětského svazu) odhodlalo teprve před pár dny. Politické vedení Ruska uvádí, že k tomu bylo dotlačeno kvůli problémům na domácím trhu. Ruský prezident Putin a jeho nejbližší říkají, že zákaz přispěje k odvrácení hrozící krize.

Je patrné, že ruský trh s ropnými produkty není v posledních týdnech v ideální kondici. V Rusku řeší problémy s transportem po železnici, stále trvá údržba v klíčových ruských ropných rafinériích a dopad na to má i momentální síla rublu. Rusko se sice problémy na svém vnitrostátním trhu snažilo řešit, výsledky se ale nedostavily. I kvůli prezidentským volbám, které se mají odehrát v březnu příštího roku, tak Rusko zavelelo k zákazu exportu. Měl by být však jen dočasný.

Rusko prozatím neuvedlo, jak dlouho bude zákaz v platnosti. Záležet bude mimo jiné na tom, jak silná bude ruská poptávka i na tom, jakou kapacitu mají tamní sklady. V některý okamžik se ale Rusko opakovanému spuštění exportu za své hranice nevyhne, leda, že by se rozhodlo snížit výrobu ve svých rafinérií. Jde totiž o jednoho z největších světových producentů ropných produktů na světě a ropné produkty někam proudit jednoduše musí. Rusko by se navíc připravilo o četné příjmy do tamních rozpočtů, což v době trvající války na Ukrajině Putin ani jeho kolegové nechtějí.

Zákaz exportu ruského benzinu by podle odhadů mohl trvat asi jeden měsíc. V případě nafty se ale názory různí a vypadá to, že více odborníků se staví k tomu, že potrvá až do konce listopadu. Zároveň ale platí, že realita může být i úplně jiná.

Při pohledu do aktuálních dat je patrné, že Rusko každý den od počátku letošního roku v průměru vyvezlo 110 tisíc barelů ropy benzinu za den. V případě nafty to ale bylo až desetinásobně víc.

Ruské ropné produkty momentálně nejvíce odebírá Brazílie, Turecko i státy na jihu Afriky. Znamenitým obchodním partnerem jsou ale státy na pobřeží Perského zálivu, které je dále exportují do zbytku světa. Právě pro tyto ekonomiky mohou být ruské restrikce problematické nejvíce. Musí hledat alternativní dodávky, což nemusí být jednoduché.

Evropská unie kvůli válce na Ukrajině odběr ropných produktů z Ruska oficiálně zastavila. Podařilo se jí najít alternativní dodavatele a momentálně obchoduje mimo jiné s Jižní Koreu nebo dalšími zeměmi v oblasti severovýchodní Asii. Stále však vyjednává i s dalšími potenciálními partnery.

Ačkoliv se export z Ruska do EU zastavil už dřív, mohou ruské kroky negativně postihnout i země v Evropské unii. Kvůli omezené nabídce se totiž může ruský zákaz export propsat do cen, což by v krajní rovině mohlo vést i k dalšímu nárůstu inflace po celém světě.