zpět

Rusko dál zvyšuje sazby

15.12.2023

Ruská centrální banka dnes v souladu s očekáváním zvýšila základní úrokovou sazbu o 100 bodů na 16 %. Současně naznačila, že na vyšších úrovních zůstanou sazby po delší dobu, aby tak zkrotila rostoucí inflaci.

Inflace roste od letošního dubna, kdy dosáhla svého dna na úrovni 2,3 % a do listopadu vzrostla až na 7,5 %. Přitom ale ještě začátkem tohoto roku se nacházela nad 10 % a po začátku války na Ukrajině se dostala až k 17 %. Za tehdejší inflací z velké části stál silně slábnoucí rubl, který prodražil dovozy zboží. Situace na rublu se ale zavedením některých opatření zklidnila a inflaci se do letošního jara podařilo zkrotit. Jenže ne na dlouho. Od jara opět spotřebitelské ceny postupně rostou. Centrální banka pak v červenci začala reagovat zvyšováním sazeb a od té doby je zvýšila ze 7,5 % na současných 16 %. Na vině současné inflace je především uvolněná fiskální politika ruské vlády.  Ta zvyšuje výdaje na sektor obrany, současně citelně zvyšuje i výdaje na sociální dávky rodinám, jejichž příslušníci padli nebo byli zranění ve válce. Kvůli nedostatku pracovních sil na trhu rychle rostou i mzdy.

Inflace v Rusku by ale nyní měla dosáhnout svého vrcholu a v příštím roce by se měla vrátit k nižším hodnotám. Vývoj bude ale samozřejmě silně záviset také na tom, jak se bude vyvíjet válečný konflikt.