zpět

Rusko a Čína spojily síly

7.2.2022

Rusko a Čína proti USA. Americká data z trhu práce předčila očekávání. Co na to Fed?

Rusko a Čína v pátek uzavřely „registrované partnerství“. Strategická a obchodní spolupráce mezi Ruskou federací a Čínskou lidovou republikou tak nabrala oficiálních rozměrů. V posledních letech jsme byli svědky intenzivního sbližování těchto dvou velmocí. Na jedné straně Rusko jako padlý gigant s bezednými nalezišti surovin a špičkovými zbraněmi vyráběnými „za hubičku“, na straně druhé Čína továrna světa a ekonomický zázrak, který i během covidové pandemie vykazoval růst HDP o 8,1 procenta. K alianci mezi Ruskem a Čínou dochází v době, kdy vrcholí napětí mezi Ruskou federací a státy NATO kvůli situaci na Ukrajině. Po podepsání dohody se Čína připojila k požadavku Ruska, aby se NATO už dále nerozšiřovalo do ruské sféry vlivu. Jako správní „přátelé s výhodami“ se návdavkem dohodli na navýšení dodávek zemního plynu směrem do Číny v hodnotě 117,5 miliardy dolarů.

Páteční odpoledne přineslo horká data z amerického trhu práce. Podle oficiálních vládních statistik americká ekonomika vytvořila 467 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, zatímco očekávání trhu bylo jen 125 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti za měsíc leden dostáhla úrovně 4 procenta. Po těchto pozitivních zprávách z americké ekonomiky začal dolar posilovat a umazávat své ztráty vůči euru z posledních dní. Tento trend trval zhruba jen hodinu a bedlivě sledovaný měnový pár EURUSD končil na hodnotě 1,145.

Do kurzu koruny se v pátek promítly zvýšené sazby ze strany ČNB a lavírování ECB, která má více jestřábí rétoriku. Čas ukáže, zda po siláckých vyjádřeních ECB přijde i reálně zvýšení úrokových sazeb. Koruna se vůči euru v pátek obchodovala za 24,26 až 24,46, proti americkému dolaru se pohybovala v pásmu 21,19 až 21,36.

Z domova bude dnes dopoledne zveřejněna průmyslová výroba v měsíčním a meziročním srovnání a saldo obchodní bilance za prosinec.

Z Německa se dozvíme průmyslovou produkci za prosinec. Odpoledne bude hovořit prezidentka ECB Christine Lagarde.

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic velkého nečeká.