zpět

Ruské ceny v průmyslu jsou meziměsíčně nejvyšší za 23 let

26.5.2022

Sankce západu drtivě dopadají na Rusko. Ceny průmyslových výrobců za duben meziročně vzrostly o robustních 31,5 %. Oproti březnu šly ceny nahoru o 6,3 %, což představuje nejvyšší nárůst od roku 1999.

Agrese Ruska proti Ukrajině si vybírá svou daň a silně ho pociťují jak domácnosti, tak podniky. Zatímco ceny elektřiny a plynu vzrostly průmyslovým výrobcům o 4,8 % a dodávky vody o 3,3 %, což představuje relativně zanedbatelné zvýšení, těžební náklady šly nahoru o 63,5 %. Růst cen ve zpracovatelském průmyslu přidal o 25,8 %.
Technologická závislost Ruska na západu je obrovská. Zatímco Rusko vlastní prakticky všechny druhy nerostného bohatství, dostat je na povrch je už otázka technologie, kterou Rusko nemá.
Navíc je velmi důležité si uvědomit, že tato data jsou teprve za duben, tedy za měsíc, ve kterém neplatila tak tvrdá sankční opatření jako dnes. Dá se tedy čekat, že ceny porostou ještě rychleji. K tomu bude přispívat jednak nižší srovnávací základna v dalších měsících a druhak pokračující válka na Ukrajině a stupňující se sankce západu.