zpět

Ruská inflace znovu roste

13.7.2023

Meziroční míra inflace v Rusku vzrostla na 3,2 % z předchozích 2,5 %. Inflace tak již třetí měsíc v řadě roste, i když stále se nachází na nízkých hodnotách.

Na relativně nižších hodnotách se ale nachází pouhé 4 měsíce, když v březnu prudce zpomalila z 11 % na přijatelných 3,5 %. Inflace v Rusku rostla (tak jako v ostatních zemích) již před započetím válečného konfliktu s Ukrajinou. Po začátku války a uvalením západních sankcí ale prudce vzrostla. Svého vrcholu dosáhla v loňském dubnu na téměř 18 %.

S postupným snižováním inflace pak i ruská centrální banka snižovala úrokové sazby z 20 % na současných 7,5 %, kam je snížila v loňském září. Nyní ale zřejmě přijde opět jejich zvýšení a to již na červencovém zasedání.

Ruská centrální banka totiž předpokládá, že inflace dále poroste a na konci roku se bude pohybovat mezi 4,5 – 6,5%. K hlavním důvodům opětovně rostoucí inflace patří slábnoucí rubl a nízká nezaměstnanost – nedostatek pracovních sil je opět poznamenám válkou.

Samotný ruský rubl za sebou má zajímavý vývoj. Před začátkem války se pohyboval mezi 85 -90 EUR/RUB, po začátku konfliktu prudce oslabil nad 137 EUR/RUB. Díky některým opatřením ruské centrální banky se pak situace rychle stabilizovala a Rubla naopak prudce posílil k téměř 50 EUR/RUB v polovině loňského roku. Od té doby ale opět slábne a nyní se pohybuje kolem 100 EUR/RUB.