zpět

Ruská ekonomika skvěle šlape, skoro

29.6.2023

Ruská nezaměstnanost klesá, HDP a mzdy rostou a tržby maloobchodníků letí nahoru. Co je špatně? Srovnávací základna je tak nízká, že i Rusko roste.

Je až s podivem, jak ruské vládní instituce referují o výkonu tamní ekonomiky. Podle nejnovější vlny zpráv se ruská nezaměstnanost v květnu snížila na 3,2 %, což je mimochodem lepší výsledek než u nás, a to ČR patří první místo v celé EU. Zde je problém v tom, že ruskému pracovnímu trhu chybí a budou chybět, tisíce mužů válčících na Ukrajině. Logicky by se řeklo, že nedostatek Rusů ochotných pracovat bude zpomalovat růst HDP, ale oficiálně je opak pravdou.

Ruská ekonomika za květen meziročně vzrostla o 5,4 %, což představuje prudké zrychlení a jedná se o nejlepší výsledek od ledna 2022. Loňský pád ruské ekonomiky způsobuje dnešní růst, avšak jen na papíře.

Naprosto stejná je situace i u maloobchodních prodejů. Rusové neutrácejí tak silně, ale loni nechali v kasách obchodníků tak málo, že ve srovnání s tím, jsou jejich letošní útraty vysoké. V květnu šly meziročně nahoru o 9,3 %. Tento scénář platí i u průmyslové výroby.

Ruským číslům nelze nikterak zásadně věřit a bylo by zajímavé konfrontovat oficiální kondici ruské ekonomiky s realitou. Tu se ale nejspíš nedozvíme. Velmi nízká nezaměstnanost vlivem odvedených mužů do války brzdí ruskou ekonomiku, ostatní data se letos srovnávají s loňskem, kdy byla všechna čísla hluboko v červeném a sankce západu trvají. Obrázek ruské ekonomiky není dobrý a nic na tom nezmění ani její hlasitá chvála z úst V. Putina.