zpět

Rumunsko ponechává sazby na 7,0 %

4.4.2023

Rumunská centrální banka na svém dnešním zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby beze změny na 7,0 %. Na této úrovni ji ponechala i na únorovém zasedání, k poslednímu zvýšení přistoupila začátkem ledna, kdy ji zvýšila z předchozích 6,75 %.

Únorová inflace v Rumunsku zvolnila na 15,5 %. Ekonomický růst v Rumunsku v posledním čtvrtletí jen mírně zvolnil na 1,0 % mezikvartálně.

Dnes ráno byl zveřejněn i únorový index výrobních cen v Rumunsku, výrobní ceny zpomalily svůj růst na 21,58 % z předchozích 23,92 %.

Základní úroková sazba v Rumunsku je tak nyní na stejné výši, jako v České Republice, a stejně jako v České Republice i rumunská centrální banka skončila (nebo alespoň přerušila) současný cyklus zvyšování sazeb. Stejně jako ČNB i rumunská centrální banka se zvyšováním sazeb začala poměrně brzy (již v roce 2021), tedy v době, kdy hlavní centrální banky (Fed, ECB) se zvyšováním sazeb otálely. Hlavní světové centrální banky tak ještě nyní sazby dále zvedají, první vlaštovkou z velkých centrálních bank vyspělého světa, která zatím udělala pauzu ve zvyšování sazeb se zřejmě stala Australská centrální banka, která na dnešním zasedání ponechala již sazby beze změny na 3,6 %.