zpět

Rozjíždí se krátký, ale makrodaty nabitý týden

2.5.2023

Zítra zasedne ČNB a Fed, ve čtvrtek pak ECB. Očekávají se změny základní úrokové sazby na euru i na dolaru, zejména euro by mohlo překvapit. Recese české ekonomiky by měla být minulostí, tuzemská data i údaje z eurozóny hovoří pro obnovení hospodářského růstu.

Poslední dubnový pracovní den česká koruna nepatrně oslabila na 23,50 EURCZK a dnes ráno osciluje kolem 23,55 EURCZK. Ačkoli v návaznosti na rychlý růst mezd a na stav fiskální politiky dva členové ČNB před časem zmínili obavy z roztočení mzdově-inflační spirály a oživili tak spekulace o teoretickém dalším zvýšení úrokových sazeb ze strany České národní banky, šance, že by se to tento týden na středečním zasedání reálně stalo, je velmi nízká. I kvůli omezenému dopadu takového kroku s ohledem na silný nárůst eurových úvěrů u českých firem. Česká koruna tak bude spíše dál reagovat hlavně na pozitivní nebo negativní náladu na světových trzích, na kterou je velmi citlivá. Případně bude spoléhat na devizové intervence ČNB proti přílišným kurzovním výkyvům. Na geopolitické změny a kondici eura reagují silně i polský zlotý a maďarský forint. Polská i maďarská centrální banka ponechaly na posledních zasedáních základní úrokové sazby beze změny (v Maďarsku 13 %, v Polsku 6,75 %). V Maďarsku už zvyšování sazeb zřejmě nehrozí, naopak se čeká jejich květnové snížení. V Polsku ale nástroj úrokových sazeb není tolik využitý a mohl by být budoucím „trumfem v rukávu“. Zlotý v pátek oslabil na 4,59 EURPLN, proti české koruně ale „uhrál“ nejlepší výkon od začátku letošního roku, když se podíval na 5,13 PLNCZK. Forint v závěru minulého týdne nepatrně posílil na 373,10 EURHUF a i jemu se daří v letošním roce sbírat zisky jak vůči euru, tak vůči české koruně.

Na hlavním měnovém páru se v pátek nakonec ranní stav 1,10 EURUSD znovu objevil i na konci denního obchodování. Po českém státním svátku ale euro oslabuje a nachází se nyní na 1,098 EURUSD. Česká koruna na měnovém páru s dolarem v pátek „uhrála remízu“ na 21,31 USDCZK, začátek tohoto týdne ale přinesl její výraznější oslabení a nyní už se nachází na 21,43 USDCZK. 

Více k očekávaným událostem ZDE