zpět

Rozhodnutí SEC o Opcích na Bitcoin ETF Odloženo

8.3.2024

SEC odložila rozhodnutí o dvou žádostech o zavedení opcí na ETF na spotové Bitcoiny po úspěšném spuštění devíti vydavateli, s výjimkou GBTC od Grayscale. Podle záznamu ze dne 6. března americká SEC odložila schválení, zamítnutí nebo zahájení procesů změny pravidel pro žádost o zařazení a obchodování s opcemi na iShares Bitcoin ETF (IBIT) od společnosti BlackRock, kterou podala burza Nasdaq.

Doba na komentáře k návrhu již začala a pět lidí již poskytlo zpětnou vazbu, vyzývající SEC, aby schválila obchodování s opcemi na iShares Bitcoin ETF od BlackRocku. Nasdaq podala žádost v lednu, krátce poté, co úřad pro dohled nad cennými papíry schválil fondy podporované Bitcoiny od vydavatelů jako BlackRock, Fidelity a ARK 21Shares.

SEC stanovila jako termín 24. dubna k rozhodnutí o schválení, zamítnutí nebo zahájení řízení k určení, zda zamítne navrhovanou změnu pravidel.

"Komise považuje za vhodné určit delší dobu, v rámci níž bude podniknuto opatření k návrhu změny pravidel, aby měla dostatečný čas na zvážení navrhované změny pravidel."

Americký úřad pro dohled nad cennými papíry také odložil rozhodnutí, zda povolit nebo zakázat Chicagské burze opčních kontraktů (Cboe) nabízet možnosti na spotové Bitcoin ETF. Podle samostatného záznamu byl tento návrh také odložen do 24. dubna.

Podle existujících zákonů může Cboe zařadit a obchodovat s opcemi na jakémkoli burzovně obchodovaném produktu alespoň tři dny po tom, co fond debutoval na registrovaných burzách. Ve sdělení ze dne 5. ledna platforma uvedla, že fondy podložené digitálními aktivy, jako je Bitcoin, spadají mimo působnost těchto pravidel.

Generální ředitel Grayscale Michael Sonnenshein minulý měsíc vyzval SEC, aby rychle schválila obchodování s opcemi na spotových Bitcoin ETF a zdůraznil, že odmítnout akcionářům a investorům ETF tohoto nástroje by bylo nespravedlivé.

Zatímco regulátor SEC odložil rozhodnutí ohledně zavedení opcí na ETF s Bitcoinem, mnozí v odvětví vyjádřili své stanovisko k této otázce. Nasdaq podala žádost o schválení opcí na iShares Bitcoin ETF od BlackRocku, a nyní je otevřeno období pro komentáře. Pět lidí již využilo této příležitosti k poskytnutí zpětné vazby, a zvětšující se zájem naznačuje rostoucí podporu obchodování s opcemi na Bitcoin ETF.

Některé z největších hráčů v oblasti těžby Bitcoinu vyjádřily naději, že SEC urychlí schválení obchodování s opcemi na spotových Bitcoin ETF. Michael Sonnenshein, generální ředitel Grayscale, zdůraznil, že odmítnutí této možnosti by bylo nevýhodné pro akcionáře a investory ETF, kteří by mohli mít prospěch z těchto nástrojů. Je zřejmé, že otázky ohledně Bitcoin ETF a jeho možností obchodování s opcemi zůstávají v centru pozornosti a budou sledovány s napětím v nadcházejících měsících.

Dalším aspektem, který ovlivňuje rozhodnutí SEC ohledně Bitcoin ETF opcí, je fakt, že Grayscale's GBTC nebylo zahrnuto mezi úspěšné vydavatele v této oblasti. Toto odstranění Grayscale z rovnice může představovat zvláštní dynamiku v oboru a může ovlivnit, jak SEC přistoupí k schválení dalších žádostí od různých vydavatelů.

Dále je klíčovým faktorem, že schválení obchodování s opcemi na spotových Bitcoin ETF může ovlivnit celkový vývoj a regulaci kryptoměnového trhu. Přijetí těchto nových finančních nástrojů by mohlo otevřít cestu pro další inovace a zapojení institucionálních investorů do kryptoměnového prostředí. Někteří analytici tvrdí, že tato událost by mohla pozitivně ovlivnit trh s kryptoměnami a přispět k jeho dalšímu růstu a rozvoji.