zpět

Rostou sázky na výraznější růst sazeb na euru

3.10.2022

Zlotý nejlevnější od poloviny července. Dnešek ve znamení výrobního PMI. Vzrostou ceny v Turecku nejrychleji za posledních 24 let? Dolar ztrácí po výsledcích inflace v eurozóně.

Poslední pracovní den uplynulého týdne přinesl „eurokoruně“ pohyb v pásmu 24,54 – 24,60 EURCZK, když měla koruna tendenci mírně ztrácet. V rámci regionu polský zlotý dopoledne chvilkově oslabil až na 5,04 PLNCZK a byl tak nejlevnější od poloviny července. Vzhledem k pokračujícímu závazku ČNB bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny neočekáváme ani dnes větší odchylku od hranice 24,60 EURCZK.

Dolar zažíval v podstatě celý minulý týden jízdu jako na horské dráze, když potřeboval korunové obchodní pásmo 24,88 – 25,88 USDCZK. Dolar v druhé polovině týdne výrazně ztratil po výsledcích inflace (CPI) z členských států eurozóny. V Německu v září dle předběžného odhadu vzrostly spotřebitelské ceny nejvýše od roku 1951! Zvýšily se tak sázky na výraznější utažení měnové politiky ze strany ECB a o euro je tak větší zájem. Její nejbližší měnové zasedání je na programu 27. října. Dnes počítáme s pohybem koruny v mantinelech 24,95 – 25,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE