zpět

Region stále žije šokem z minulého týdne

12.9.2023

Měny střední Evropy dnes nebudou mít zřejmě důvod k pohybu ze strany regionálních makrodat, nadále ale "vstřebávají" šok z minulého týdne. Německý ZEW index Evropě žádná pozitivní překvapení nejspíše nepřinese, naopak makrodata z USA budou během dneška vyznívat pravděpodobně kladně.

Česká koruna se včera během dne propadla z 24,40 EURCZK na 24,52 EURCZK a atakovala tak hodnoty z roku z října 2022. Tehdy za sebou ale měla 2 roky svižného posilování, které následně skončily v únoru 2023 těsně pod hranicí 23,30 EURCZK. Pondělí přineslo ztráty i polskému zlotému, který se propadl na 4,64 EURPLN. Polská měna je od minulého týdne pod tlakem rozhodnutí tamní centrální banky, po němž se vyrojily i spekulace o hrozbě podobného scénáře ze strany ČNB ještě v tomto roce. V nedávném překvapivém rozhodnutí polských centrálních bankéřů se totiž mnohem pravděpodobněji než předvolební machinace odrážejí obavy z dalšího vývoje polské ekonomiky. I kvůli současným makroekonomickým výsledkům v EU, zejména v Německu. Dá se čekat, že jakákoli další negativní zpráva na trzích pošle korunu do ještě slabších pozic. Ze včerejšího obchodování vyšel jako jediný z regionu silnější maďarský forint, byť jen nepatrně, když posílil na 384,1 EURHUF. Tuto kondici si forint drží již několik dní za sebou. Důvod k tomuto vývoji lze hledat například v nejvyšší úrovni úrokových sazeb v EU. I na měnovém páru s korunou byl forint včera oproti zlotému tím úspěšnějším – rovněž několikátý den za sebou. Dnes na české koruně očekáváme pohyb v pásmu 24,55 – 24,62 EURCZK.

Hlavní měnový pár byl včera svědkem mírné převahy jednotné evropské měny, dění zde však bylo spíše poklidné. Dolar však výrazně přetlačil naši domácí měnu a dostal se přes hranici 22,80 USDCZK, přičemž dnes ráno už se blíží k hranici 22,90 USDCZK a vše nasvědčuje jejímu brzkému prolomení.

Více k očekávaným událostem ZDE