zpět

Recese v USA? Americký trh práce o ničem neví

5.1.2024

Na včerejší relativně silná data od agentury ADP navazuje i sledovaný report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP). Americká ekonomika přidala v prosinci 216 tisíc nových pracovních míst, což je více než 173 tisíc v listopadu a výrazně nad prognózami ve výši 170 tisíc.

Data tak ukazují, že aktuální úroveň náboru nových pracovníků odpovídá číslům dosahovaným před pandemií, což lze označit za zdravý růst, nikoliv za blížící se krizi. Zaměstnanost se zvýšila v odvětví volného času a pohostinství (40 tis.), ve zdravotnictví (38 tis.), sociálních službách (21 tis.) a ve stavebnictví (17 tis.), zatímco sektor dopravy a logistiky zaznamenal úbytek pracovníků. Hlavní průmyslová odvětví příliš velké změny v zaměstnanosti nepotkaly.
Zároveň byla zveřejněna i celková míra nezaměstnanosti za prosinec, která zůstala nezměněna na úrovni 3,7 %, i když tržní prognózy počítaly s mírným růstem na 3,8 %. Meziroční mzdová inflace, měřená změnou průměrného hodinového výdělku, se vyšplhala na 4,1 % z listopadových 3,9 %.
Americký dolar po zveřejnění reportu skokově posílil k 1,0880 EURUSD, zisky však ihned začal vracet a aktuálně dolar oslabuje nad 1,0950 EURUSD. Vůči české koruně se americká měna posunula pod 22,40 USDCZK.