zpět

Reálné platy Čechů jdou dolů o 3,6 %

7.6.2022

Reálné platy v ČR dál klesají. Za první tři měsíce letošního roku průměrná mzda dosáhla na 37 929 korun a vzrostla tak meziročně o 7,2 %. Ceny v 1Q 2022 však vzrostly o 11,2 %, takže ve výsledku šla reálná mzda dolů o 3,6 %. Češi si tak za svou mzdu koupí méně a méně.

Přestože lidé vidí na výplatních páskách více peněz, inflace jim z této částky podstatný podíl ukrajuje, takže reálná mzda klesá. Ceny v ČR rostou hned z několika důvodů, ale mezi ty hlavní patří vysoce expanzivní politika předchozích vlád, pokračující problémy s dodávkami vstupů do výroby po covidové pandemii a zejména aktuální válka na Ukrajině, která prodražuje zejména energie, které však promlouvají do konečných cen prakticky všech produktů a služeb.

Nezaměstnanost je stále na nízkých úrovních a v dubnu dokonce klesla na 3,3 %, květnová data se dozvíme zítra. Lidé se dosud nikterak zvlášť nebáli ztráty zaměstnání, ale to se může rychle změnit s tím, jak bude klesat apetit Němců utrácet. Nízká nezaměstnanost by na první pohled mohla znamenat silnou spotřebitelskou poptávku, ale robustně rostoucí ceny zájem Čechů o nakupování snižují.

Dá se čekat, že i v dalších měsících budou mzdy reálně klesat. Inflace nejspíš za květen poroste rychleji než o 15 % a toto tempo mzdy nemohu dohnat. ČNB sice zvedá sazby a zvedat je nadále bude, ale z velké části dovezenou inflaci to příliš neovlivní. Podstatnou změnu může přinést konec války na Ukrajině, obnovení dodavatelsko-odběratelských vztahů a také vysoká srovnávací základna růstu cen    začátkem příštího roku.