zpět

Reálné mzdy klesají, průměrný Čech bere 41 265 korun

5.6.2023

Vysoká inflace stále ukrajuje z peněženek Čechů podstatné peníze. Průměrná reálná hrubá mzda klesla v 1Q 2023 o 6,7 %. Ceny stouply o 16,4 %. Průměrná nominální hrubá mzda vzrostla na 41 265 korun.

Mzdy Čechů jdou nahoru vcelku slušně, ale nestačí to. Inflace je stále silnější, a tak si domácí spotřebitelé za své peníze koupí stále měně a méně.

Mzdy zcela jistě porostou i v dalších měsících, ale reálně kvůli inflaci budou i nadále klesat. Obrat hned tak nepřijde. Letos by se mohla inflace dostat pod magickou hranici 10 %, ale to stále zdaleka nebude stačit. Na konci příštího roku bychom mohli již vyhlížet okamžik, kdy reálné mzdy nebudou klesat, protože inflace by se měla dostat pod 5 %.

I když se inflace sníží, stále to nebude znamenat zlevňování, jen se bude pomaleji zdražovat. Vysoký růst mezd bohužel sám o sobě inflaci roztáčí, takže se dostáváme do inflační spirály. Ven vede prakticky jediná cesta a tu má v rukou kabinet P. Fialy. Vláda musí velmi rychle snižovat své výdaje a skutečně dupnout v tomto ohledu na brzdu. Neznámou a velkým rizikem je pochopitelně válka na Ukrajině a její dopady na dostupnost, a tedy na ceny zboží.

Medián mezd u mužů dosáhl na 37 696 korun a u žen 31 856 korun. Zároveň 80 % zaměstnanců bere mezi 18 601 – 65 512 korun hrubého.