zpět

Realitní trh v Číně řeší jeden problém za druhým. Nově se v nich topí i developer Country Garden

18.8.2023

Čínský nemovitostní trh je už několik měsíců v obrovských problémech. Podle nových informací k tomu nyní přispívá i čínský developer Country Garden. Tento podnik před pár dny ohlásil, že během první poloviny letošního roku by mohl v krajním případě zaznamenat ztrátu až ve výši 7,6 miliardy dolarů. To je v přepočtu zhruba 166,5 miliardy korun. Na velké riziko ztráty už na trzích zareagovali i investoři a akcie tohoto podniku na burze v Hongkongu jen za několik dnů o několik procent klesly.

Vedení společnosti Country Garden se kvůli aktuálním problémům rozhodlo zřídit speciální pracovní skupinu. Do jejího čela se postavila Jang Chuej-jen, která má nalézt recept na řešení těžké současné situace. V ideálním případě by Jang Chuej-jen měla obrátit dosavadní negativní vývoj úplně jiným směrem.

Ještě v první polovině loňského roku však firma Country Garden vykázala zisk ve výši 265 milionů dolarů. I proto jsou letošní výsledky pro trhy velmi šokující. Ratingová agentura Moody´s na negativní zprávy už zareagovala a rozhodla se této společnosti snížit rating. I to tedy celkové situaci v tomto podniku nijak neprospěje.

Akcie společnosti Country Garden tak zažívají něco jako volný pád. Od počátku letošního roku už přišly o 63,6 procenta. Negativní situace v této firmě se však dotýká i konkrétních jednotlivců. Zejména jde o kdysi nejbohatší ženu v celé Asii, a tedy již uvedenou Jang Chuej-jen.

Hodnota majetku Jang Chuej-jen se od června roku 2021 snížila o 28,8 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 631 miliard korun. List agentury Bloomberg ukazuje na to, že tento propad je v posledních dvou letech ze všech světových miliardářů vůbec ten největší.

Současný majetek Jang Chuej-jen se nyní pohybuje okolo 5,3 miliardy dolarů. V době největší slávy však dosahoval až na astronomických 34,1 miliardy dolarů. Ona sama totiž v developerské skupině Country Garden Holdings vlastní 52,6 procenta všech akcií, což se na jejím majetku aktuálně velmi negativně podepisuje.

Hrozící platební neschopnost skupiny Country Garden však zároveň částečně snižuje důvěru v účinnost čínské státní pomoci na poli s nemovitostmi. Čínské úřady totiž před několika měsíci představily svůj plán dluhopisových záruk, který měl vybraným čínským developerům pomoci se získáním finančních prostředků zpět. Nyní tedy panují pochyby, jakých výsledků tato pomoc vlastně dosahuje.

Developer Country Garden v podstatě navazuje na zprávy jiného velkého čínského stavitele, společnost Evergrande. Tato kdysi největší realitní firma na území Číny během letošního července odhalila, že v letech 2021 a 2022 dohromady nakumulovala ztrátu v rekordní výši 81,1 miliardy amerických dolarů. Dluhy této společnosti už nyní analytici odhadují na rekordních 300 miliard dolarů, což silně ohrožuje její důvěryhodnost.

Problémy čínského nemovitostního trhu každopádně přispívají k celkovému silnému ekonomickému napětí na území Číny. Úrokové sazby v Číně se momentálně pohybují na nejnižších úrovních od roku 2020 a lidé čekají, co se bude dít dál.