zpět

Rakousko hází peníze z vrtulníku

14.6.2022

Tamní vláda schválila balík opatření proti vysoké inflaci. Rakousko má přitom aktuálně zhruba poloviční inflaci oproti České republice. Zatímco v květnu tam rostly ceny o 8,1 %, u nás o rovných 16,0 %.

Balík opatření rakouské vlády je poměrně štědrý a plošný – zahrnuje mimo jiné 500 EUR na každého dospělého a 250 EUR na každé dítě. Paradoxně Evropská centrální banka s inflací, kterou vidí rakouská vláda jako velký problém, ještě ani nezačala bojovat – stále drží základní sazbu na nule a depozitní na -0,5 %. Na zvýšení sazeb teprve dojde na nadcházejících zasedáních, od července začne s kvantitativním utahováním.

Znamená to ale, že zatímco ECB začne s utahováním měnové politiky, rakouská vláda rozjíždí tzv. „helicopter money“ a plošně rozhází další peníze mezi obyvatelstvo, čímž inflační tlaky naopak podpoří a zvýší zadlužení Rakouska. To je přitom oproti ČR dvojnásobné (83 % HDP). Je to krásný příklad nesouladu monetární a fiskální politiky, kdy centrální banka šlape na brzdu, ale vláda současně na plyn.

Uvidíme, zda se příkladem Rakouska budou inspirovat i další země EU, a to není nepravděpodobné. Nespokojení občané ostatních zemí, které drtí inflace budou po svých vládách požadovat podobnou pomoc. A např. naše vláda bude těžko hledat argumenty pro voliče, kteří uvidí, že dvojnásobně zadlužené Rakousko při poloviční inflaci přichází s takovouto pomocí. Ostatně už nyní vidíme pokles preferencí současné koalice a nárůst preferencí hnutí ANO, jehož štědré rozdávání máme v živé paměti, a které k současné inflaci přispělo. Tím se ale problém s inflací jen prodlouží a přinese s sebou další: jak budou se zvyšujícími se úroky stále více zadlužené vlády platit úroky ze svých dluhů? Už nyní vidíme, jak se rozšiřují spready mezi výnosem německých dluhopisů a dluhopisů Itálie a dalších zemí jižního křídla EU. Bude opět příštím problémem ekonomiky EU neschopnost některých států platit své dluhy?