zpět

Půjčili byste na ulici cizímu člověku svou platební kartu s pinem?

21.2.2022

V poslední době jsme tak nějak „mobilní“. Toto slovo znamená, že se hodně z nás chová k sobě a svým financím nebezpečně. Často vidíme lidi ve fast foodech, v obchodních centrech, na benzínových pumpách a podobných místech, jak používají internetové bankovnictví, platí z volně přístupných sítí za zboží nebo služby. Přinášíme vám několik nezbytných tipů, jak bezpečně ochránit své finance.

Je to podobné chování, jako někomu na ulici půjčit klíčky od auta, nebo platební kartu.

Veřejné WiFi

Úroveň zabezpečení veřejných WiFi sítí je téměř nemožné zjistit ve chvíli, kdy se rozhodnete je použít. Veřejné WiFi sítě proto používejte ideálně pouze pro nepodstatné typy komunikací. Při potřebě připojení se k internetovému bankovnictví, při platbě kartou na e-shopech, nebo při nutnosti přečtení důvěrných zpráv důrazně doporučujeme používat raději mobilní data (případně hotspot na mobilním telefonu pro připojení se k internetu z notebooku). Tam máte jistotu, že vás při komunikaci do sítě Internet nikdo neodposlouchává.

Domácí WiFi

Každý z nás má dnes doma internet. Někdo volí klasický metalický rozvod po domě, bytu, někdo preferuje „volnost“ a chce mít pokrytý i bazén a zahradu. Každý jsme jiný. Nicméně ti z nás, kteří mají vlastní WiFi router, nebo AccessPoint, by měli zpozornět. Pokud si toto zařízení nastavujete sami, najdete níže několik doporučení:

1.  Když zařízení koupíte, obvykle je inicializační heslo „admin“, nebo „1234“. Změňte ho co nejdříve a na heslo minimálně 8 znaků dlouhé a velmi složité. Budete ho potřebovat jen výjimečně, v případě, že budete měnit nastavení zařízení.

2.  Když chcete minimalizovat i neúspěšné pokusy o přístup k vaší WiFi síti, zvolte možnost „skrýt SSID“, což funguje v praxi tak, že WiFi síť je dostupná, ale jen vám, kteří znáte její název. Vaši sousedi a kolemjdoucí ji neuvidí.

3.  Až budete vaši WiFi nastavovat, rozhodně použijte minimálně WPA2, nebo vyšší.

4.  Když se občas do vašeho zařízení připojíte, měli byste zkontrolovat dostupnost aktualizací firmware vašeho routeru, nebo AP. Tím zvýšíte odolnost vašeho zařízení při možném útoku zvenčí.

Hesla

Bezpečnost, která se týká hesel je dnes velmi skloňovaným pojmem, všude se o heslech mluví, banky, e-shopy a sociální sítě překypují radami, jak vytvořit silné heslo, ale pokud se projdete po ulici, zjistíte, že skoro polovina všech WiFi sítí je zabezpečena slabým heslem, některé dokonce používají „technologii hesla 1:1“, tedy název sítě se shoduje s heslem.
Možná tedy zbytečně, ale přece, ideální heslo do IB je jedinečné. Přiznejme si, máte hesla, byť silná, a sdílíte je např. pro nákupy na e-shopech a pro váš soukromý email? Pokud ano, změňte to!

Řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek, platí to ve fyzice, ale i v bezpečnosti.