zpět

První evropský spotový ETF na Bitcoiny vstoupil na burzu v Amsterdamu

16.8.2023

Společnost Jacobi Asset Management se sídlem v Londýně se zapsala do evropské historie, když na burze Euronext v Amsterdamu uvedla první evropský spotový fond obchodovaný s Bitcoiny (ETF). Stalo se tak téměř dva roky poté, co byl fond původně schválen. ETF je regulován Komisí pro finanční služby Guernsey (GFSC) a bude se obchodovat pod tickerem "BCOIN". Úschovu fondu zajišťuje společnost Fidelity Digital Assets a jako tvůrce trhu působí obchodní společnost Flow Traders.

Jacobiho cesta k uvedení ETF na burzu se potýkala s několika zpožděními. V roce 2021 byl fond schválen a plánuje se jeho uvedení na burzu v roce 2022. Okolnosti na trhu s digitálními aktivy, jako například kolaps ekosystému Terra a bankrot krypto burzy FTX, však vedly k tomu, že firma své plány odsunula.

Zatímco v Evropě jsou burzovně obchodované dluhopisy (ETN) běžné, nabídka společnosti Jacobi představuje první ETF v regionu. Na rozdíl od ETN akcionáři ETF vlastní část podkladových akcií a ETF společnosti Jacobi nemůže využívat pákový efekt ani deriváty.

Význam tohoto uvedení na burzu spočívá v tom, že Evropa bude mít spotový bitcoinový ETF obchodovaný dříve než Spojené státy. Navzdory několika žádostem podaným Komisi pro cenné papíry (SEC) v posledních několika letech, které byly všechny zamítnuty, se obnovila naděje na schválení spotového bitcoinového fondu. Gigant v oblasti správy aktiv BlackRock a další firmy předložily nové žádosti, jejichž součástí jsou dohody o sdílení dohledu, které mají chránit před manipulací s trhem.

Tento milník by mohl vyvolat další bitcoinovou rally a odborníci předpovídají, že SEC pravděpodobně schválí několik spotových ETF.

Výhody prvního evropského spotového ETF na Bitcoin

Investoři a krypto komunita mohou mít z uvedení prvního evropského spotového bitcoinového ETF prospěch hned několika způsoby:

Snadný přístup: ETF poskytuje snadno dostupný investiční nástroj pro zájemce o Bitcoin bez složitého nákupu a přímého držbě tohoto aktiva.

Regulační dohled: Regulační rámec obklopující ETF nabízí investorům jistotu, že se pohybují v rámci stanovených pravidel.

Diverzifikace: ETF umožňuje investorům diverzifikovat svá portfolia tím, že vedle jiných tradičních investičních možností získají expozici vůči Bitcoinu.

Tržní potenciál: Uvedení na burzu poukazuje na rostoucí zájem o kryptoměny a upevňuje pozici Bitcoinu jako hlavního investičního aktiva.

Vzhledem k tomu, že Evropa je lídrem v oblasti spotových bitcoinových ETF, je naděje, že tento vývoj připraví půdu pro podobné produkty v jiných regionech.

Uvedení prvního spotového bitcoinového ETF v Evropě na burze Euronext Amsterdam představuje významný milník ve světě investic do kryptoměn. Tento úspěch nabízí investorům regulovaný a dostupný způsob, jak získat expozici vůči Bitcoinu, s potenciálem vyvolat novou vlnu zájmu o trh s digitálními aktivy. S dalším vývojem odvětví můžeme očekávat, že se objeví další inovativní investiční produkty, které způsobí revoluci ve způsobu, jakým se kryptoměnami nakládá.