zpět

Průmyslové ceny v USA zpomalují růst

14.6.2022

V záplavě zpráv o rostoucí inflaci napříč zeměmi byla dnes zveřejněna zpráva z USA o cenách v průmyslu a ty už druhý měsíc v řadě zpomalují růst.

Index průmyslových výrobců v USA totiž za květen meziročně vzrostl o 10,8 %, zatímco trhy počítaly se stejným tempem zdražování jako v dubnu o 10,9 %. Ještě v březnu však tamní průmyslové ceny rostly o 11,5 %.

Dnešní zpráva nemění nic na obecné situaci rostoucích cen, ale je zde první náznak toho, že by budoucí zvedání sazeb ze strany Fedu mohlo mít kýžený efekt a inflace by se mohla dostávat pod kontrolu. Průmyslové ceny totiž logicky předcházejí těm spotřebitelským, a i když zatím spotřebitelská inflace roste a nabírá na síle, dnešní čísla dávají naději, že by i ceny pro koncové zákazníky mohly pomalu začít zpomalovat.

Meziměsíčně se ceny v průmyslu zvedly o 0,8 %, což bylo v souladu s očekáváním a zdá se, že dokud se nezastaví ceny benzínu, na celkovém obrázku se nic nezmění. Ty šly totiž meziměsíčně nahoru nejvíce a sice o 8,4 % a představují největší složku zdržování.

Americká centrální banka Fed bude na všech letošních zasedáních utahovat měnové podmínky a v následujícím roce se směřování měnové politiky příliš nezmění. Eurodolar se drží v blízkosti 1,0750 EURUSD a zajímavé bude sledovat zítřejší rozhodnutí amerických centrálních bankéřů, o kolik zvýší sazbu. Zatím se počítá s utažením o půl procentního bodu. ECB také v červenci zvedne sazby a bude to první zpřísnění podmínek za deset let.