zpět

Průmyslové ceny v Německu rostou nejrychleji v historii

21.2.2022

Nerostou jen ceny spotřebitelům, tedy ceny zboží na pultech obchodů a služby, ale nahoru letí ceny i průmyslovým výrobcům (PPI). Jejich ceny se v Německu v lednu meziročně zvedly o rovných 25 %, což je nejvíce v historii. Ještě nikdy dříve nerostly ceny takto rychle.

Růst cen průmyslovým výrobcům není dobrou zprávou pro české podniky ani pro spotřebitele. Veškeré dovážené zboží se totiž prodraží, a to se dotkne peněženek Čechů. Toto je přesně to číslo, od kterého se dá odvozovat kam půjdou domácí spotřebitelské ceny – nahoru.

Německo je náš největší obchodní partner a vše, co se děje v Německu se zákonitě musí časem projevit i v české ekonomice.  Jestliže ceny jejich vstupů do výroby stoupají, toto zdražení musejí promítnout i do svých produktů.

Naprosto bezprecedentní je meziroční nárůst cen energií. Distribuce zemního plynu vzrostla o 119 %, elektřiny o 66,7 % a olejů o 32,9 %. Pokud bychom vynechali ceny energií, pak by celkové ceny průmyslových výrobců nešly nahoru o 25 %, ale jen o 12 %. Na tomto příkladě je dobře vidět, jak obrovskou roli hrají právě energie.

Produkce kovů zdražila o 36,9 %, papírenských výrobků o 72,7 % a produktů ze dřeva o 65,7 %. U potravin šla nahoru nejvíce cena u producentů másla o 61,1 a kávy o 14,7 %.

Ve druhé polovině roku by mohly ceny mírně zpomalovat svůj růst, protože se svým vlivem nastoupí nízká srovnávací základna roku 2021. Ani ta však nedokáže změnit celkový obrázek růstu cen. Jakákoli další eskalace situace na hranicích Ukrajiny a Ruska je vodou na mlýn růstu cen, zejména energií.