zpět

Průmyslová inflace pod 10 %!

18.5.2023

Poprvé od září 2021 se domácí průmyslové ceny dostaly pod 10% hranici. Ceny v průmyslu v dubnu meziročně vzrostly jen o 6,4 %. Meziměsíčně se pokračuje dokonce ve zlevňování o 1,2 %.

Dnešní data z ČSÚ jasně dokazují, že ceny jsou v ČR na ústupu. Tempo zdražování slábne a v dalších měsících by se situace mohla ještě dál zlepšovat. Nebylo by velkým překvapením, kdyby se průmyslové ceny dostaly v létě pod 5% tempo růstu. Pokud bychom navíc dnešní data očistili o vliv cen energií, pak by ceny v průmyslu rostly jen o 5,7 %.

Ceny zemědělských výrobců meziročně vzrostly jen o 0,1 % a poprvé od října 2020 klesly ceny rostlinné výroby. Ceny v samotném průmyslu šly meziročně nahoru o 6,4 %. U stavebních prací se zdražovalo jen o 7,8 % a i zde se tempo zvedání cen snížilo.

Ve výsledku jsou to dobré zprávy i pro spotřebitele, jelikož co se stane v oblasti průmyslových cen, to se časem přenese i do cen zboží a služeb pro koncové zákazníky, tedy na pulty obchodů.

Spotřebitelská inflace je sice stále na dvouciferných hodnotách (za duben 12,7 %), ale už v květnu by se mohla poprvé od ledna 2022 dostat pod magickou hranici 10 % a v dalších měsících by měla směřovat ještě níže. Jakousi nápovědou pro vývoj spotřebitelských cen jsou právě ceny v průmyslu.