zpět

Průměrný Rus bere 24 400 korun

2.6.2022

Běžně se stává, že nad některými zveřejňovanými daty z čínské ekonomiky lze jen pozdvihnout obočí a pojmout podezření, že skutečnost je přeci jen trochu jinde. Podobně je to i s nejnovějšími makroekonomickými čísly z Ruska.

Podle nejnovějších údajů se tamní dubnová nezaměstnanost snížila na rovná 4 % a je tak nejnižší v historii Ruské federace. Analytici počítali s jejím nárůstem na 4,3 %. Ruští statistici uvádějí, že počet lidí bez práce se snížil na 3 mil, zatím co zaměstnaných na 71,9 mil.

S tím souvisí další skvělé číslo – statistika reálných příjmů za březen, tedy za měsíc, kdy už platily první tvrdé sankce proti Rusku. Tamní reálné příjmy šly nahoru o 3,6 %. Nutno zdůraznit, že se jedná o reálné příjmy, tedy mzdy, ve kterých je již započítaná inflace a které přesto slušně rostou. Trhy všeobecně počítaly s poklesem o robustních 4,5 %. Nominální mzdy v Rusku šly totiž o neuvěřitelných 20,9 % nahoru. Průměrný Rus tak v březnu údajně viděl na výplatní pásce 66 757 rublů.

O to více zarážející je fakt, že i když Rusům rostou reálné mzdy, neutrácejí. Maloobchodní tržby totiž meziročně klesly o 9,7 %, což je nejnižší hodnota od května 2020. Podobně je na tom i průmyslová produkce, která šla meziročně dolů o 1,6 %. 

Celkové HDP za duben ukázalo na pokles ruské ekonomiky jako celku o 3 %. Revize březnových čísel šla také dolů a potvrdila růst jen o 1,3 %.

Je pravděpodobné, že dopady sankcí západu na Rusko kvůli agresi na Ukrajině uvidíme mnohem drtivější v dalších měsících. Některá ze zmíněných dat příliš nekorespondují s reálnou situací a lze je jednoduše relativizovat.