zpět

Proč většina her Web3 selhává?

30.11.2023

Zjistěte, proč většina her Web3 selhává a jak se daří několika úspěšným hrám. Herní průmysl se rychle vyvíjí a znalost faktorů, které přispívají k neúspěchu her, může vývojářům pomoci vytvořit lepší a poutavější zážitky pro hráče.

Více než 75 % blockchainových her spuštěných v posledních pěti letech selhalo. Podle nedávné studie společnosti CoinGecko má z 2 817 her spuštěných v letech 2018 až 2023 pouze 690 z nich stále aktivní hráčskou základnu.

CoinGecko definuje "neúspěšnou" hru Web3 jako takovou, u které 14denní klouzavý průměr počtu aktivních uživatelů klesne o 99 % nebo více oproti svému vrcholu. Jaké faktory tedy přispívají k této vysoké míře neúspěšnosti?

Vzestup a pád her Web3

V roce 2021 zaznamenalo odvětví blockchainových her prudký nárůst počtu spuštěných her – na trh se dostalo rekordních 738 her. Následující rok však byl poznamenán velkými kryptoměnovými kolapsy, což vedlo k tomu, že 742 her vyšumělo do ztracena. To znamená, že průměrná míra neúspěchu her Web3 se od roku 2018 každoročně pohybuje kolem 80 %.

Je zajímavé, že společnost CoinGecko poznamenává, že roky s nižší mírou neúspěšnosti se zpravidla shodují s koncem bull-runu, zatímco vyšší míra neúspěšnosti se objevuje na začátku cyklů bear-marketu. To naznačuje korelaci mezi tržními podmínkami a úspěšností her.

Co odlišuje úspěšné hry Web3?

Zatímco většina her Web3 si nedokázala udržet hráčskou základnu, několik významných výjimek obstálo ve zkoušce časem. CryptoKitties, která si koncem roku 2017 získala značný hype, vydláždila cestu dalším úspěšným hrám, jako jsou Decentraland, The Sandbox a Axie Infinity. Tyto hry byly spuštěny v prvních letech herního průmyslu Web3 a nadále se těší širokému přijetí.

Podle nedávných údajů společnosti CoinGecko jsou v současnosti nejoblíbenějšími hrami Web3 na základě průměrného počtu unikátních aktivních peněženek použitých v období od 1. ledna do 22. dubna 2023 hry Alien Worlds, Splinterlands a Planet IX. Tyto hry nabízejí jedinečné zážitky, které hráče zaujmou a nutí je vracet se pro další hry.

Záblesk naděje pro hry Web3
Zatímco v roce 2022 byl zaznamenán nejvyšší počet neúspěšných her, v roce 2023 se tento trend zpomalil a k 27. listopadu bylo zaznamenáno pouze 507 neúspěšných projektů. CoinGecko naznačuje, že tato nižší míra neúspěšnosti by mohla znamenat stabilizaci stavu Web3 her. Možná se odvětví učí z minulých chyb a přizpůsobuje se tvorbě udržitelnějších a poutavějších her.
Budoucnost her Web3

Navzdory vysoké míře neúspěchu zůstává potenciál her Web3 obrovský. Propojení technologie blockchain a her otevírá nové možnosti decentralizované ekonomiky, modelů "hra za hru" a jedinečných herních aktiv. S dalším vývojem odvětví se můžeme dočkat dalších inovací a úspěšných her, které nově definují herní prostředí.

Studie CoinGecko poukazuje na výzvy a příležitosti v herním průmyslu Web3. Přestože více než 75 % her spuštěných v posledních pěti letech bylo neúspěšných, lze se z nich poučit. Pochopení tržních cyklů, vytváření poutavých herních zážitků a využívání výhod technologie blockchain může zvýšit šance na úspěch budoucích vývojářů Web3 her.

S ústupem od neúspěšných her a pokroky v odvětví Web3 se očekává, že vývojáři budou nadále investovat do inovativních konceptů a propojení s blockchain technologií. Tato stabilizace naznačuje, že se odvětví posunulo k lepšímu porozumění potřebám a očekáváním hráčů. Vyhledávání udržitelných obchodních modelů a využívání decentralizovaných aspektů mohou přispět k dlouhodobému úspěchu her Web3. S pokračujícím vývojem může tento nový herní ekosystém přinést pozitivní změny a otevřít dveře pro nové a inovativní zážitky pro hráče po celém světě.