zpět

Proč jsou české restaurace tak drahé? Stojí za tím i nedostatek kuchařů

23.11.2023

Vysoké ceny v restauracích odrazují mnohé zákazníky od návštěvy. Zvlášť v posledních měsících se ceny v českých gastronomických provozech mnohdy až astronomicky zvýšily. Řada spotřebitelů si klade otázku, co za tímto zdražením vlastně stálo. Těch důvodů je celá řada, mezi ty hlavní se ale řadí hlavně platy zaměstnanců a ceny energií.

Letní průzkum společnosti Edenred Restaurant ukázal, že v celorepublikovém srovnání byly ceny obědů během letošního července o 47 korun vyšší než před třemi lety. Pro řadu zákazníků jde o silné zdražení, na které mnozí z nich zareagovali poklesem poptávky.

Řada zákazníků si proto klade otázku, proč české restaurace tak zdražily. Tím prvním jsou ceny energií, které v uplynulých měsících vzrostly až astronomicky. Na podzim roku 2023 zůstávají asi o 40 procent vyšší než v roce 2021. Aby provozovatelé tento cenový šok zvládli, museli nárůst cen energií propsat i do konečných cen pro spotřebitele.

Obrovsky navíc zdražily i další suroviny, a to právě včetně potravin, které jsou pro restauraci alfou a omegou celého podnikání. Řada produktů zároveň na ceně dál roste. Nedávná data třeba ukázala, že cena vajec se v září zvýšila meziročně o 7,5 procenta, ovoce bylo dražší o 7,3 procenta. Podobně je to i s dalším sortimentem.

Řada spotřebitelů si ale neuvědomuje, že restauratéři se jednoduše neobejdou bez personálu. Hlavně bez kuchaře, a podnikatelé si v tomto ohledu často stěžují, že narazit na dobrého kuchaře je na dnešním českém trhu práce skoro nemožnou záležitostí. Statistická data ukazují, že i proto v tuzemských končinách narostly mzdové složky kuchařů od roku 2021 asi o polovinu. V případě číšníků jde pak o 15 procent.

Řada kuchařů navíc odešla v posledních měsících pracovat do zahraničí. Zlákaly je peníze v Rakousku, Německu, ve Spojeném království i v dalších státech.

Je otázkou, jak to bude v dalších letech v českém gastronomickém sektoru vypadat. Dost záležet bude i na tom, jestli a případně v jaké míře budou do českého prostředí mířit zahraniční pracovníci. Právě ti by mohli přivézt dostatečnou konkurenci, díky které by se mzdové složky kuchařů či číšníků mohly v gastronomii následně držet dlouhodoběji na podobné úrovni. V tomto ohledu ale bude záležet i na tom, jak náročná tuzemská byrokracie v tomto ohledu bude. Západní gastronomický sektor je totiž na levné pracovní síle z východu v podstatě závislý.

Vliv samozřejmě budou mít i ceny potravin či energie. Cenovou složku u těchto artiklů je ale jen velmi těžké predikovat. Odborníci se však vesměs shodují na tom, že v dalších měsících by se inflace měla vrátit zpět k inflačnímu cíli České národní banky, který je stanoven na 2 procenta. I to může signifikovat, že éra zdražování v tuzemských hospodách a restauracích je už opravdu pryč. Odborníci ale také říkají, že jádrová inflace bude stále vyšší.

Velký vliv na český gastronomický sektor bude mít i to, že Češi si na vyšší ceny časem zvyknou. Respektive platí, že ceny v restauračních provozních budou s růstem jejich mzdové složky relativně nižší, což by mohlo gastronomii v České republice po určité době opět nastartovat.