zpět

Proč guvernér novozélandské centrální banky odmítá stable-coiny a krypto ve prospěch fiat měny?

13.2.2024

Guvernér novozélandské centrální banky Adrian Orr vyjadřuje obavy z používání stablecoinů a digitálních aktiv jako alternativy k fiat měně. Zdůrazňuje význam fiat měny podporované vládou a kontrolované centrální bankou a uvádí, že stablecoiny jsou spekulativní tokeny nikoli skutečná měna nebo hotovost centrální banky. Novozélandská rezervní banka si uvědomuje příležitosti a rizika, které kryptoměny a stablecoiny představují, a aktivně pracuje na vytvoření nejlepšího regulačního rámce pro jejich používání.

Při nedávném slyšení před novozélandským parlamentním výborem pro finance a výdaje guvernér centrální banky Adrian Orr varoval investory před používáním stablecoinů a digitálních aktiv jako alternativy k fiat měně. Orr vyjádřil obavy z používání stablecoinů a zdůraznil, že nejsou náhradou za fiat měnu podporovanou vládou a kontrolovanou centrální bankou.

Během slyšení Orr odpověděl na otázku týkající se postoje novozélandské centrální banky (RBNZ) k rostoucímu přijímání bitcoinů a stablecoinů. Uvedl, že bitcoin ani stablecoiny nefungují jako prostředek směny nebo uchovatel hodnoty, a to navzdory jejich popularitě mezi spekulativními investory.

Orr zdůraznil zejména problém stablecoinů, neboť jejich hodnota závisí na rozvaze podkladového emitenta. O stablecoinech hovořil jako o "největším omylu a oxymóronu".

Orr dále apeloval na regulační orgány, aby pro stablecoiny stanovily jasné pokyny, podobně jako to činí Spojené království v oblasti trestání. Zdůraznil potřebu transparentnosti a tupého hodnocení a uvedl, že stablecoiny jsou spekulativní mince, nikoli skutečná měna nebo hotovost centrální banky.

RBNZ aktivně pracuje na modernizaci novozélandského dolaru (NZD) a zajištění jeho udržitelné budoucnosti. Ve spolupráci s různými zúčastněnými stranami se RBNZ snaží vyvinout konkurenceschopný digitální NZD v celosvětovém měřítku. S ohledem na pokrok ostatních zemí při zavádění jejich digitálních měn centrálních bank (CBDC) si RBNZ uvědomuje příležitosti a rizika, která představují kryptoměny a stablecoiny.

V zájmu zajištění dlouhodobé stability a prosperity NZD a místních investorů se regulační orgány na Novém Zélandu zaměřují na vytvoření nejlepšího regulačního rámce pro krypto a stablecoiny.

Globální přijetí digitálních aktiv je stále bezprostřednější, o čemž svědčí nedávné schválení obchodování se spotovými ETF na Bitcoiny ve Spojených státech. V důsledku toho se očekává, že v nadcházejících letech přijme více regulačních orgánů po celém světě jasná pravidla pro bezpečné přijetí web3 a krypto aktiv, a to s ohledem na značné dluhové zatížení, kterému čelí mnoho vlád.

V zájmu zajištění budoucnosti NZD si RBNZ uvědomuje, že je důležité přijmout inovativní formy peněz, včetně kryptoměn a stablecoinů. Navzdory souvisejícím rizikům představují tato nová aktiva příležitosti pro Novozélanďany i finanční systém. Novozélandská centrální banka (Reserve Bank of New Zealand) vybízí veřejnost, aby se k této záležitosti vyjádřila v zájmu efektivního rozhodování o regulacích a reakcích.

"Nové formy peněz, jako jsou kryptoměny a stablecoiny, vytvářejí pro Novozélanďany a finanční systém příležitosti i rizika. Vyjádřete se nyní k nim a k tomu, jak bychom na ně měli reagovat." - Rezervní banka Nového Zélandu
Vzestup bitcoinu jako uznávané třídy aktiv po celém světě podpořil zvýšený zájem o stablecoiny. Úspěšná integrace stablecoinů do hlavního proudu kryptoměn je klíčová pro jejich širší přijetí a používání.