zpět

Problémy Credit Suisse přinesly na trhy bouři

16.3.2023

Problémy Credit Suisse přinesly koruně výrazné ztráty. Akcie nejen bank čelí výrazným výprodejům. Polská inflace nejvyšší od roku 1996. Dnes zasedá a o sazbách rozhoduje ECB.

Domácí měna včera při obchodování s eurem zaznamenala nejhorší den od 11. května loňského roku, kdy ztrácela ve spojení s oznámením jména svého nového guvernéra. Oslabení domácí měny včera dosáhlo 35 haléřů, když odpoledne jedno euro stálo 24,08 českých korun. Včerejší ztráty nejen koruny, ale i všech ostatních středoevropských měn a v zásadě všech světových akciových burz, můžeme shrnout do dvou slov: Credit Suisse. Akcie této druhé největší švýcarské banky během dne v jeden okamžik ztrácely přes 30 %, den zakončily „pouze“ s 23% ztrátou. V úterý bylo zveřejněno prohlášení zmíněné banky, ve kterém zaznělo, že: „(Banka) zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky a podnikne kroky k nápravě neúčinných kontrolních postupů, kterými se řídí při sestavování svých finančních výkazů.“ Ztráty jí pak přineslo včerejší oznámení jejího hlavního akcionáře Saudi National Bank, ve kterém tato banka vyloučila poskytnutí dalšího kapitálu. Na zprávu reagovaly ztrátami akcie bank napříč Evropou a obchodování s některými tituly bylo dokonce pozastaveno (italské banky UniCredit, Finecobank nebo Monte Dei Paschi nebo francouzská banka Société Générale). Pro dnešní obchodování nejen s korunou budou rozhodujícím další zprávy ohledně Credit Suisse. Výrazné ztráty koruny příliš nečekáme, protože by zřejmě na její podporu „přispěchala“ ČNB.

Na rozdíl od české ekonomiky, kde zřejmě máme již vrchol inflace za sebou, v Polsku, dle včera zveřejněného výsledku, bylo v únoru „naměřeno“ zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen na 18,4 %. Jde o nejvyšší meziroční změnu u našich severních sousedů od července 1996. Na zrychlení z lednové hodnoty 16,6 % se v nejvyšší míře podílelo meziroční zdražení potravin a nealkoholických nápojů o 24 %, zvýšení výdajů na dopravu o 23,7 % a výdajů na bydlení a domácnost o 22,7 %.

Dolar včera oproti české koruně zpevnil o 65 haléřů, proti euru to bylo cca 2,2 centu. Na eurodolaru šlo o nejvýraznější intradenní zisk dolaru od 7. května 2022, v případě koruny pak od 1. března 2022. Důvodem byly výše popsané problémy Credit Suisse, které vyšují zájem o stání dluhopisy a také americký dolar. Tato událost výrazně upozadila očekávání mírnějšího zvýšení dolarových sazeb na nejbližším zasedání Fed, které proběhne 22. března večer. Zatímco ještě před týdnem se počítalo se zvýšením sazeb o 50 bb., aktuálně se, po pádech dvou amerických bank, počítá se zvýšením pouze o 25 bb. Tento fakt by jindy zřejmě přinesl dolaru ztráty, ale informace ze Švýcarska tentokrát byly „silnější“ a dolar vydělává na svém statutu „bezpečného přístavu“, který je navíc velmi zajímavě úročený.

Více k očekávaným událostem ZDE