zpět

Problém nízké důvěry v českou ekonomiku se nelepší

25.9.2023

Spotřebitelská důvěra v září klesla na 88,3b. a důvěra podnikatelů šla dolů na 89,4b. Celkový obrázek se hned tak nezmění.

Zvýšil se počet domácností, které čekají zhoršení celkové ekonomické situace, navíc hodnotí svoje finanční podmínky hůře než před rokem. K pořizování zboží dlouhodobé spotřeby, většinou financované úvěrem, není podle spotřebitelů vhodná doba.

Na spotřebitele i podnikatele se ze všech stran doslova valí katastrofické scénáře. Vysoké ceny potravin a energií, zima se blíží a ceny plynu letí nahoru, vysoké úroky, vysoké náklady na bydlení, nemožnost najít dobré zaměstnance, slábnoucí koruna, ceny pohonných hmot jsou opět nad 40 korunami za litr a takto lze pokračovat velmi dlouho.

Klíč k většině problémů, i když není samospásný, má v rukou vláda. Zadlužení země není vůbec dramatické, ale zadlužování ano. Schodky veřejných rozpočtů se v čase sice budou snižovat, ale jen velmi pomalým tempem. Pokud vláda není schopna dramatičtěji dupnout ve výdajích na brzdu, těžko lze po spotřebitelích chtít, aby pomohli ekonomice vyšší spotřebou. V době nejistoty se naopak české domácnosti chovají racionálně, když se omezují ve spotřebě.