zpět

Prezident Zeman jmenoval nové centrální bankéře

15.12.2022

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval nové členy bankovní rady. Těmi se stali Jan Procházka a Jan Kubíček. Stávajícím členům bankovní rady Marku Morovi a Oldřichu Dědkovi totiž v únoru končí mandát.

Noví centrální bankéři jsou jmenování na 6 let. Spolu s novým vedením ČNB, které Miloš Zeman jmenoval již dříve letos tak nastavil nový směr, kterým se ČNB bude ubírat následujících 6 let. Nový prezident, který bude zvolen v lednu,  během svého mandátu tak do obsazení ČNB příliš nepromluví, bude jmenovat pouze jednoho radního.

O názorech nových radních na měnovou politiku  toho příliš nevíme, ale lze předpokládat, že budou spíše podporovat současné nastavení měnové politiky (tedy dál nezvyšovat sazby).

Jan Procházka v posledních letech řídil EGAP a byl koordinátorem NERVu, Jan Kubíček je vedoucím úřadu Národní rozpočtové rady. V obou případech tedy přecházejí z jiných státních institucí, zatímco dřívější členové pocházeli spíše ze soukromého sektoru.

Na současné nastavení měnové politiky se zřejmě nic nezmění – v současné bankovní radě převládá názor, že úrokové sazby jsou dostatečně restriktivní a jejich další zvyšování není třeba. Na druhou stranu na jejich snižování je ještě čas.