zpět

Před zasedáním ČNB koruna posílila

3.2.2022

Euro nejlevnější od léta 2011. Dnes ČNB opět zvýší sazby. V lednu se oproti všem očekáváním snížil počet pracovních míst v USA.

Středeční seance se nesla v duchu posilujících středoevropských měn. Proti euru tentokrát více „zabodovaly“ zlotý a forint, když zpevnily o cca 0,50 %, v případě koruny šlo o cca o 0,30 %. Domácí měna tedy ještě dokázala rozšířit své zisky z počátku týdne a před zasedáním ČNB se dostala na svou nejsilnější hodnotu od srpna 2011. Dnes se může koruna, díky odpolednímu zasedání naší centrální banky, obchodovat v relativně širším pásmu, ale příliš nepředpokládáme její vychýlení se z mantinelů 24,00 – 24,30 EURCZK.

I proti dolaru koruna získávala na síle, když dokázala z ranní hodnoty 21,52 USDCZK během dne zhruba 10 haléřů ubrat. Dolaru tentokrát vůbec nepomohla data z amerického trhu práce, když report ADP dopadl velmi špatně. Očekávání bylo za měsíc leden nastaveno na vytvoření 184 tis. pracovních míst v soukromém sektoru. Nejen, že nebylo dosaženo nárůstu počtu pracovních míst, v prvním měsíci roku jich dokonce 301 tis. zaniklo. Šlo o nejhorší výsledek tohoto ukazatele od dubna 2020.

Událostí týdne a měsíce je, alespoň tedy pro českou korunu, dnešní odpolední zasedání ČNB. Všeobecně se očekává další růst 2T repo sazby o 50 – 75 bb. tj. na hodnotu 4,25 – 4,50 %. Vzhledem k faktu, že v úterý zveřejněný výsledek domácího HDP za 4Q 2021 resp. za celý rok 2021 dopadl nad očekávání, je dle nás naprosto reálné zvýšení o 75 bb.

Bude zajímavé sledovat, zda přes výrazně meziročně rostoucí spotřebitelskou inflaci (CPI) v eurozóně (5,1 % v lednu) ve vedení ECB stále převládá názor, že se sazby letos na euru zvyšovat nebudou. V případě, že by se začalo ve větší míře spekulovat na dřívější růst eurových sazeb, společné evropské měně by to mohlo přinést zajímavé zisky.

Ve Spojených státech budou ve 14:30 SEČ zveřejněna další data z tamního trhu práce, dnes to budou výsledky pokračujících a především nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Později odpoledne ještě dorazí lednové výsledky ISM indexu nákupních manažerů ve službách a podnikových objednávek za prosinec.