zpět

Přebytek německé obchodní bilance poklesl

4.7.2023

Výsledek německé obchodní bilance nepříjemně překvapil. Zklamal především výsledek tamního vývozu.

Dnes zveřejněný výsledek květnové německé obchodní bilance ukázal na snižující se kladné saldo. To sice dosáhlo výše 14,4 mld. EUR, ale očekával se výsledek o více než 3 mld. EUR vyšší a navíc jde o nejnižší zaznamenaný přebytek v tomto roce.

Nepříjemným překvapením je meziměsíční stagnace hodnoty německého vývozu na hodnotě 130,5 mld. EUR, když se počítalo s lepším výsledkem. Do členských zemí EU v meziměsíčním vyjádření poklesl vývoz o 1,5 %, do zemí mimo EU naopak o 1,5 % vzrostl, v největší míře pak do Velké Británie (+5,8 %) a Číny (+1,6 %).

Dovoz do Německa se výsledkem 116,1 mld. EUR meziměsíčně zvýšil o 1,7 % na tříměsíční maximum. Dovoz ze členských zemí EU se v meziměsíčním vyjádření zvýšil o 3,5 %, zatímco ze zemí mimo EU poklesl o 0,3 %. Největším meziměsíčním poklesem se prezentoval dovoz z Ruska (-17,3 %) a USA (-5,7 %).

Pokud začne klesat německý dovoz i z členských zemí EU, nebude to dobrou zprávou pro českou ekonomiku, pro kterou je Německo s přehledem nejvýznamnějším obchodním partnerem.