zpět

Pozoruhodná rallye Bitcoinu: Prodejci short pozic čelí ztrátám ve výši 6 miliard dolarů

7.12.2023

Šokující ztráty, kterým čelí prodejci short pozic na trhu kryptoměn v důsledku dramatické rallye Bitcoinu. Zjistěte, jak tento nečekaný zvrat událostí zanechal obchodníky ve zmatku, a odhalte klíčové faktory, které stojí za prudkým růstem Bitcoinu. Odrazí se prodejci krátkých pozic zpět, nebo je trh s kryptoměnami na neustálým Bull Runu?

Noční můra short pozic

Podle zprávy společnosti S3 Partners obchodníci, kteří zaujali krátké pozice vůči veřejně obchodovaným kryptoměnovým společnostem, jako jsou Coinbase, MicroStrategy a Marathon Digital, zaznamenali propad svých investic. V současné době se tito prodejci short pozic potýkají s papírovými ztrátami ve výši neuvěřitelných 6,05 miliardy dolarů.

Turbulentní tři měsíce

K většině těchto ohromujících ztrát došlo během posledních tří měsíců. Bitcoin, přední kryptoměna, zažil během tohoto období dramatický obrat ve své hodnotě. Prodejci short pozic vycítili příležitost, když viděli, že Bitcoin v září 2023 klesl na čtvrtletní minimum 25 133 dolarů. Navýšili své pozice v očekávání poklesu na trhu, který byl podle nich překoupený. K jejich velkému zděšení se však stal pravý opak.

Oproti jejich očekávání zahájil Bitcoin pozoruhodný vzestup, 5. prosince prudce vzrostl o 76 % a dosáhl nového ročního maxima 44 345 USD. Tato nečekaná rallye zasadila prodejcům na krátko zničující ránu a způsobila jim ztráty ve výši přibližně 2,65 miliardy dolarů.

Efekt Ripple
Ihor Dusaniwsky, výkonný ředitel prediktivní analytiky společnosti S3, poukazuje na to, že prudký nárůst cen akcií společností souvisejících s kryptoměnami lze přičíst kombinaci nákupů za účelem krytí silně short a long nákupů. Tento jev tlačí ceny vzhůru od konce října, protože investoři se snaží vystavit krypto trhu.
Rally Bitcoinu od počátku roku o 161 % byla klíčovým faktorem, který vedl k růstu cen akcií krypto firem. Společnosti jako Coinbase a MicroStrategy zaznamenaly v tomto časovém rámci závratný nárůst o 312 %, resp. 285 %. Kryptoměnové šílenství nevykazuje žádné známky zpomalení.

Budoucnost Bitcoinu a prodejci short pozic
Bitcoin aktuálně obchoduje za 43 935 USD, přičemž jeho nedávný vzestup lze částečně přičíst rostoucímu očekávání potenciálního schválení spotového fondu ETF pro Bitcoin v lednu. Zatímco tato zpráva přináší některým vzrušení, prodejci na krátko musí přemýšlet o svém dalším kroku.

Mezi oběťmi short prodejců zaujímá ústřední místo Coinbase. Jen impozantní rally této společnosti o 290 % v letošním roce přispěla k celkovým ztrátám ve výši přibližně 3,5 miliardy dolarů. Mezitím více než 300% nárůst hodnoty akcií společnosti MicroStrategy přidal dalších 1,4 miliardy dolarů.

Navzdory těmto neúspěchům se někteří odvážní prodejci short pozic rozhodli svézt na opačné vlně a doufají, že rally nakonec ztratí na síle. Od poloviny září došlo k novým krátkým prodejům v hodnotě téměř 700 milionů dolarů. Pokud však bude Bitcoin pokračovat ve své růstové trajektorii, může se tento trend obrátit a přidat se k přibližně 2,2 miliardám dolarů, které byly v tomto roce v sektoru pozorovány v rámci pokrývání short prodejů.

"Investoři, kteří hledají expozici v oblasti kryptoměn, si nyní mohou vybrat mezi skutečnými kryptoměnami nebo kryptoměnovými akciemi – pokud bude nedávná dynamika pokračovat, obě tyto možnosti vypadají, že překonají trh."
- Ihor Dusaniwsky, výkonný ředitel prediktivní analýzy ve společnosti S3 Partners.