zpět

Pozitivních dat se trhy nedočkaly

24.8.2023

Včerejší indikátory PMI zklamaly v Evropě i Spojených státech. Naše domácí měna během středeční seance v souhrnu oslabila.

Česká koruna v průběhu včerejšího obchodování ztrácela k hladině 24,15 EURCZK, v závěru dne však ztráty částečně kompenzovala pod 24,10 EURCZK. Včerejší den nabídnul vesměs pouze zveřejnění předstihových indikátorů v Evropě a Spojených státech. Až na index z oblasti výroby v eurozóně a Německu data zklamala na všech úrovních. Zveřejněné údaje ukázaly, že podnikatelská aktivita v Německu i celé eurozóně v srpnu poklesla více, než se očekávalo. Index z oblasti služeb klesl na 48,3 z 50,9 v červenci, přičemž odhady počítaly alespoň s hodnotou 50,5. Na zveřejněné statistiky v odpoledních hodinách navázal index spotřebitelské důvěry za celou eurozónu, který také nevykázal dobrý výsledek. V srpnu totiž došlo k poklesu z -15,1 na -16, přičemž se očekávalo zlepšení na -14,3. Výsledek indexu skončil opět hluboko pod svým dlouhodobým průměrem.

Data ze Spojeného království však dopadla ještě hůře, než odhadovali analytici. Pokles zaznamenal jak souhrnný index, tak i výsledek z výroby a služeb. Britská libra po zveřejnění údajů ztratila pod 28,20 GBPCZK. V návaznosti na údaje z Evropy zklamala i data ze Spojených států, kde taktéž zaznamenaly pokles všechny indexy ukazatele PMI. Americký dolar tak z nejsilnějších hodnot za poslední dva měsíce korigoval zisky a kurz se v průběhu seance vrátil na otevírací pozice okolo 1,0860 EURUSD. Vůči české koruně dolar posílil k 22,35 USDCZK, aktuální kotace se však nacházejí v rozmezí 22,15 až 22,20 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE