zpět

Pozitivní nálada na trzích pokračuje

5.4.2022

Makroekonomický kalendář dnes nabídne výsledky tuzemských maloobchodních tržeb. Pozitivnímu sentimentu na poli amerických technologických titulů včera pomohl Elon Musk.

Česká koruna se na úvod prvního dubnového týdne žádných výraznějších pohybů nedočkala, kurz se většinu dne pohyboval v úzkém rozmezí mezi 24,32 – 24,36 EURCZK. Vůči americkému dolaru česká měna ztratila více než 15 haléřů a závěr dne končila okolo 22,20 USDCZK. U ostatních středoevropských měn převládal taktéž pozitivní sentiment. Polský zlotý posílil vůči euru o více než 0,6 %, naopak forintu příliš nepomohly víkendové volby, a tak ke konci dne maďarská měna ztrácela. Z tuzemska dnes ráno dorazily výsledky maloobchodních tržeb za měsíc únor. Čísla ukázala na propad z lednového růstu 9,6 % na 4,6 % v meziročním vyjádření, přičemž trh počítal pouze s mírnějším poklesem na 5,2 %. K příznivějším výsledkům nepomohla především pokračující rizika geopolitického charakteru, přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích nebo stále rostoucí spotřebitelská inflace.

Americký dolar pokračoval na hlavním měnovém páru v korekci z minulého týdne a během dne posílil z ranních hodnot 1,1050 zpět pod 1,1000 EURUSD. Akciovým trhům se včera dařilo jak v Evropě, tak v zámoří. Technologický index NASDAQ si včera připsal více než 1,8 % růstu. Pozornost si získal zejména díky oznámení akvizice Elona Muska ve společnosti Twitter. Ten se tak stal aktuálně největším akcionářem této sociální sítě. Hodnota titulu jen za včerejší den vykázala více než 30% růst. 

Očekávané události

Maloobchodní tržby v České republice v únoru vzrostly o 4,6 % v meziročním vyjádření. Vůči lednovým hodnotám jde ale o propad o více jak polovinu a také výsledek pod většinovým očekáváním trhu.

Dnes budou zveřejněny výsledky podnikatelské důvěry indikátoru PMI ze sektoru služeb i výroby v rámci celé eurozóny.

V odpoledních hodinách dorazí ze Spojených států výsledky obchodní bilance za únor a taktéž index nákupních manažerů ze sektoru služeb od agentury ISM. V průběhu večera vystoupí se svými komentáři někteří členové měnového výboru americké centrální banky.