zpět

Powell promluvil a nastala jízda

8.3.2023

Česká koruna včera postupně sílila a vracela se pod 23,50 EURCZK, vůči americkému dolaru během dne směřovala ke 22,00 USDCZK. V odpoledních hodinách ale trend otočil šéf Fedu Powell se svým jestřábím komentářem.

Koruna během včerejšího obchodování postupně posilovala. Ráno se kurz nacházel těsně pod 23,60 EURCZK a během dne se kurz dostal pod 23,50 EURCZK. Obdobně i vůči americkému dolaru koruna mírně posilovala až ke 22,00 USDCZK.

Obrat přišel v odpoledních hodinách při projevu šéfa Fedu Jerome Powella. Ten při projevu před americkým Kongresem řekl, že poslední ekonomické údaje byly silnější a že to bude vyžadovat zřejmě vyšší úroveň úrokových sazeb. Trhy tak přehodnotily svá očekávání a nyní již na březnovém zasedání počítají s růstem sazeb o 50 bodů namísto 25, které očekávaly ještě včera dopoledne.

Trhy na slova silně zareagovaly – dolar prudce posílil z hodnot kolem 1,0670 EURUSD pod 1,0550 EURUSD. Koruna tak prudce ztrácí vůči dolaru na 22,35 USDCZK. Lehce ztrácí i vůči euru na 23,57 EURCZK.

Americké akcie samozřejmě zareagovaly propadem v průměru přibližně o 1,5 %, propadly se i ceny dluhopisů a jejich výnosy tak vystřelily vzhůru.

Uvidíme, jak silná data přinese dnešní ADP report z amerického trhu práce – právě silný trh práce bude jedním z argumentů pro vyšší americké sazby. Nicméně i tak již nyní dávají 50 bodovému zvýšení na konci března 75 % pravděpodobnost.

Více k očekávaným událostem ZDE