zpět

Powell promluví na sympoziu v Jackson Hole

26.8.2022

Důvěra německých spotřebitelů v tamní ekonomiku dále klesá. ČNB tento týden korunu nikam nepustila. Kurzotvorný potenciál bude mít večerní projev šéfa Fedu Powella v Jackson Hole.

Česká koruna se celý týden i díky intervencím ČNB drží vůči společné evropské měně stále na stejné úrovni okolo 24,65 EURCZK. Zatímco Ifo index podnikatelské důvěry včera skončil mírně lepším výsledkem, než odhadovali analytici, dnes ráno zveřejněný index důvěry německých spotřebitelů od společnosti GfK klesl na -36,5, přičemž trhy čekaly výsledek -31,8. Výsledek tak reflektuje pokračující obavy z možné hospodářské recese, dalšího růstu cen a především rizik spojených s dodávkami plynu a možné energetické krize v zimních měsících. Centrální banka Polska (NBP) včera zveřejnila zápisky z posledního zasedání měnového výboru. Představitelé opět potvrdili, že další růst sazeb bude záviset zejména na příchozích datech růstu cen, ekonomické kondice a taktéž dopadů válečného konfliktu na Ukrajině na polskou ekonomiku. Polský zlotý včera posílil vůči euru i české koruně, aktuální kotace se pohybují nad 5,20 PLNCZK.

Americká měna se na páru s eurem pohybovala většinu dne těsně pod úrovní parity, vůči české koruně lehce oslabila pod 24,70 USDCZK. Americké akciové trhy měly včera zelenou, růst zaznamenaly téměř všechny hlavní akciové indexy. Na závěr týdne se pozornost trhů přesune na ekonomické sympozium v Jackson Hole, kde v odpoledních hodinách se svým komentářem vystoupí předseda rady guvernérů amerického Fedu Jerome Powell. Tržní očekávání se aktuálně přiklánějí k růstu sazeb na zářijovém zasedání o 75 bazických bodů, Powell tak pravděpodobně opět potvrdí důležitost nadcházejících dat z pracovního trhu a inflačního vývoje.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin