zpět

Powell byl v Jackson Hole za jestřába

29.8.2022

Šéf rady guvernérů Powell v pátek potvrdil odhodlání držet se kurzu vyšších sazeb déle i přes riziko možné hospodářské recese. Makroekonomický kalendář dnes doslova zeje prázdnotou.

Česká koruna byla i v minulém týdnu značně podpořena intervenující ČNB, a proto se většinu týdne naše domácí měna obchodovala ve velmi úzkém pásmu 24,63 – 24,66 EURCZK, páteční seanci pak uzavírala s mírným ziskem těsně pod úrovní 24,60 EURCZK. Na páru s americkým dolarem bylo rozpětí podstatně širší, na krátkou dobu se koruna dokonce podívala pod 24,45 USDCZK, zisky však vzápětí vracela a aktuální kotace se pohybují těsně pod hranici 24,80 USDCZK. V porovnání s ostatními středoevropskými měnami koruna vyšla opět nejlépe, proti polskému zlotému si mírně přilepšila k aktuálním hodnotám pod 5,18 PLNCZK. Maďarský forint pak opět ztrácel, ranní kotace se pohybují nad 410 EURHUF.

V závěru páteční seance nejvíce trhy zajímalo vystoupení předsedy rady guvernérů Jerome Powella na ekonomickém sympoziu v Jackson Hole. Powell ve svém projevu naznačil, že Fed bude ještě nějaký čas pokračovat ve svém tažení proti inflaci a proto lze čekat, že dolarové sazby setrvají déle a hlouběji nad 3% úrovní, než bylo předpokládáno. Powell také zdůraznil prioritu udržení cenové stability i přes možné dopady na hospodářský růst země. Rozhodnutí Fedu na zářijové schůzce bude záviset na souhrnu příchozích dat a vyvíjejícím se výhledu. Americké akciové trhy v návaznosti na slova šéfa Fedu uzavíraly se značným poklesem, technologický index NASDAQ odepsal více jak 4 %, S&P 500 a Dow Jones přes 3 %. Kalendář ekonomických událostí dnes nic zajímavého nenabídne.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin