zpět

Poslední letošní zasedání americké centrální banky by se mělo odehrávat v jestřábím duchu

15.12.2021

Dnes večer vyvrcholí dvoudenní zasedání americké centrální banky Fed tiskovou konferencí J. Powella. Guvernér J. Rusnok v rozhovoru pro Bloomberg řekl, že rychlé zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB ještě neskončilo.

České koruně se dnes dařilo. Proti euru posílila o 10 haléřů a ve večerních hodinách se obchodovala kolem kurzu 25,30 EURCZK. Sílu koruně dodala slova guvernéra ČNB J. Rusnoka, který se v rozhovoru pro Bloomberg mimo jiné zmínil, že situace může vyžadovat minimálně ještě jeden větší impulz, než je zvýšení o 50 bb. Velmi podobně vyznívala v uplynulých dnech vyjádření i ostatních členů bankovní rady (s výjimkou A. Michla a O . Dědka). Je tedy pravděpodobné, že příští středu ČNB zvýší úrokové sazby o 75 bb a klíčová 2T repo sazba se tak zvýší ještě letos na 3,5 %.

Na páru s americkým dolarem se situace vyvíjela obdobně do 14:30, kdy korunu „sestřelila“ rekordní čísla amerického indexu PPI. Do večera tak díky vývoji na hlavním měnovém páru EURUSD koruna o většinu svých zisků přišla a večer se obchodovala těsně pod 22,50 USDCZK.

Hlavní událostí dneška je zasedání americké centrální banky Fed, od kterého trhy očekávají oznámení dřívějšího ukončení programu nákupu dluhopisů. Zásadní bude nový „dot plot“, v němž centrální banka signalizuje výhled úrokových sazeb pro následující období. Dnes zveřejněný index cen výrobců za listopad (9,6 % y/y) rozhodně nepřispívá k teorii dočasné inflace, naopak. Bude zajímavé pozorovat, jak se dnes večer s tématem rekordní míry inflace vypořádá na tiskové konferenci J. Powell.

Z domova

Z regionu střední Evropy nečekáme žádné významné zprávy. Konečné výsledky polské inflace nic zásadního nepřinesou.

Z Evropy

Velká Británie zveřejní listopadovou míru inflace.

Z USA

Událostí číslo jedna je večerní zasedání americké centrální banky Fed, od které se očekává posun směrem k dřívějšímu utahování měnové politiky. Důležitá dnes budou i čísla amerického maloobchodu, která opakovaně potvrzují vysokou chuť amerických domácností utrácet.