zpět

Poslední květnový den byl klidný

1.6.2022

Koruna stále těsně u 25,70 EURCZK. Dnes dorazí německé maloobchodní tržby a především výsledky nákupních manažerů. I kanadská centrální banka zvýší sazby.

Poslední květnový den žádné větší výkyvy „eurokoruně“ nepřinesl a domácí měna se tak udržela v úzkém pásmu u hranice 24,70 EURCZK. Podobným vývojem si včera prošel i polský zlotý, ale maďarský forint oslabil a pomalu se blíží psychologické hranici 400 EURHUF. Nepomohlo mu tak včerejší zvýšení základní sazby na 5,9 %. Ani dnes nečekáme od koruny výraznější pohyb a odchýlení se od úrovně 25,70 EURCZK. Během června prezident Zeman oznámí nominaci na tři místa bankovní rady ČNB. V případě změny poměru hlasů ve prospěch „nezvyšování“ sazeb se dá očekávat další tlak na oslabení koruny.

Americkému dolaru se včera dařilo, když odpoledne krátkodobě posílil až na 23,15 USDCZK resp. 1,0680 EURUSD. Akciové burzy včera nerozšiřovaly zajímavé zisky z předchozích dvou dnů a na obou stranách Atlantiku skončily „v červeném“. Pro dnešek počítáme s obchodováním v pásmu 23,00 – 23,20 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

První červnový den v rámci střední Evropy přinese květnové výsledky Indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobě z ČR, Polska i Maďarska. Z toho navíc dorazí ještě konečný výsledek HDP za 1Q 2022.

Očekávané finanční události v Evropě

Výčet červnových dat zahájí německé maloobchodní tržby. Během dopoledne je budou následovat PMI indexy ve výrobě z členských států eurozóny, aby v 10:00 dorazil souhrnný výsledek za celou eurozónu. O hodinu později Eurostat zveřejní dubnovou míru nezaměstnanosti. Potenciál s kurzy pohnout má ještě vystoupení prezidentky ECB Ch. Lagardeové a následované vystoupeními několika dalších členů Rady guvernérů ECB.

Očekávané finanční události ve světě

Odpoledním datům z druhé strany Atlantiku vévodí americký květnový ISM Index z výrobního sektoru. Za zmínku také stojí zasedání kanadské centrální banky, kde se počítá s růstem sazeb o 50 bb. na 1,5 %.