zpět

Pondělí proběhlo v režii silného dolaru

15.8.2023

Česká koruna včera začala den velmi ambiciózně, pod tíhou silného dolaru ale nakonec skoro všechny zisky ztratila. Slabá makrodata z Číny spolu s nevalnou kondicí německé ekonomiky znepokojují investory. Americká spotřebitelská poptávka zřejmě setrvává v silných číslech.

Česká koruna se včera nejprve dostala velmi blízko hranice 24,00 EURCZK, sílící dolar ji ale během odpoledne a dnešního rána o většinu zisků připravil. Ambiciózně si vedla česká koruna rozhodně proti polskému zlotému, kde denní seanci zakončila na 5,40 PLNCZK. Na měnovém páru s maďarským forintem se jí povedlo obsadit na chvíli i 16,00 CZKHUF, což zopakovala i dnes ráno a aktuálně osciluje kousek pod touto metou. Oběma sousedním středoevropským měnám se v pondělí nedařilo ani proti euru, kde pod vlivem silného dolaru shodně oslabovaly. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,02 – 24,10 EURCZK.

Na eurodolaru přineslo pondělí celodenní přetlačování, které ve finále ovládl americký dolar, když se mu podařilo navrátit k výchozí ranní hodnotě 1,093 EURUSD a dnes ráno dokonce začínat na 1,091 EURUSD. Nic na tom nezměnil ani fakt absence klíčových makrodat pro takový scénář. Podobné přetlačování probíhalo i mezi českou korunou a americkým dolarem a i tam konec dnes přinesl obhájení ranních 22,01 USDCZK s tím, že koruna dnes ráno mírně oslabila a nyní s dolarem „hraje plichtu“.

Více k očekávaným událostem ZDE