zpět

Polský zlotý nejlevnější v historii

6.1.2022

Polský zlotý klesl na nové dno. Vystoupá Index cen výrobců z eurozóny znovu do rekordní výše? Odpoledne dorazí celá řada dat z USA.

Středeční obchodování koruně přineslo mírné rozšíření předchozích zisků a odpoledním chvilkovým dosažením hranice 24,55 EURCZK byla tuzemská měna nejsilnější od září 2012. Polský zlotý ani maďarský forint tentokrát tempu koruny nestačily a den zakončily s mírnými ztrátami. Zlotý byl odpoledne dosažením kurzu 5,38 PLNCZK nejlevnější v historii. Nabízí se tak možnost si výhodný kurz zlotého zafixovat i do budoucna. Od koruny dnes očekáváme setrvání v rozmezí 24,55 – 24,70 EURCZK.

Dolaru se během evropského obchodování příliš nedařilo, když proti euru vystoupil až na 1,1345 EURUSD, což koruně pomohlo k podvečernímu posílení těsně k hranici 21,70 USDCZK. Večer se ale trend otočil, když dolaru vrátilo sílu zveřejnění zápisu z posledního jednání FEDu, dle kterého by americká centrální banka mohla sazby zvedat agresivněji, než vyplynulo z jejího posledního jednání. Od dolaru očekáváme dnes pohyb v pásmu 21,70 – 21,90 USDCZK.

Ze střední Evropy se dnes žádných kurzotvorných dat nedočkáme. Nemusí to ale pro regionální měny nutně znamenat nezajímavé obchodování. V posledních dnech, i díky obecně klesající averzi k riziku, lokální měny zpevnily. U koruny už velký prostor ke ziskům nevidíme, ale u zlotého a především maďarského forintu ještě ano.

Dopoledne bude zveřejněn výsledek Indexu výrobních cen (PPI) za listopad z eurozóny. Očekává se nová rekordní hodnota v podobě meziročního růstu cen výrobců o 22,9 % a překonání stávajícího říjnového maxima o jeden procentní bod.

Ze Spojených států se ve 14:30 dočkáme obvyklých čtvrtečních dat z amerického trhu práce v podobě týdenních pokračujících a především nových dávek o podporu v nezaměstnanosti. Kromě nich odpoledne dorazí ještě výsledky obchodní bilance, podnikových objednávek a prosincového ISM indexu ze sektoru služeb.