zpět

Polský zlotý nadále posiluje

8.6.2023

Očekává se další pokles domácí míry nezaměstnanosti. Maďarská inflace zřejmě stále nad hodnotou 20 %. Daří se polskému zlotému.

Proti euru koruna včera lehce ztrácela, když z ranní hranice 23,57 EURCZK oslabila na 23,62 EURCZK. Obchodování domácí měny do značné míry kopírovalo obchodování zbylých středoevropských měn. Pro dnešek očekáváme setrvání koruny v pásmu 23,55 – 23,70 EURCZK. Dopoledne zveřejněný horší výsledek domácích dubnových maloobchodních tržeb koruně neuškodil.

V rámci regionu střední Evropy se v posledních dnech nejvíce daří polskému zlotému. Ten včera krátkodobě zpevnil na 4,47 EURPLN a proti společné evropské měně byl nejsilnější za poslední dva roky. Proti koruně zlotý chvilkově posílil na 5,30 PLNCZK a byl nejsilnější za poslední rok.

Dolaru se včera příliš nedařilo. Během dopoledne se ještě držel nad úrovní 22,10 USDCZK, aby během odpoledne oslabil pod hranici 22,00 USDCZK. Důvodem ztrát dolaru je klesající šance na další zvýšení dolarových sazeb, o nich bude Fed rozhodovat 14. června. Dnes očekáváme obchodování koruny spíše nad hranicí 22,00 USDCZK než pod ní.