zpět

Polsko i Maďarsko opět utahují měnovou politiku

8.7.2022

ČNB zřejmě opět brání koruně v dalším oslabování, kurz se tak drží stále ve velmi úzkém rozmezí. Makroekonomický kalendář dnes žádné zvlášť zajímavé události nenabídne.

Z tuzemska včera dorazily kladné hodnoty průmyslové produkce za květen, kdy růst o 3,3 % v meziročním vyjádření předčil většinové očekávání analytiků. Naše domácí měna se vůči euru obešla bez výraznějších pohybů a kurz i za asistence ČNB stále setrvává pod hranicí 24,80 EURCZK. Zajímavější vývoj nastal na ostatních měnách regionu střední Evropy. Polská národní banka včera překvapila trhy zvýšením hlavní úrokové míry „pouze“ o 50 bazických bodů, přičemž trhy čekaly růst minimálně o 75 bodů, na což polský zlotý reagoval výrazným oslabením. Kurz se vůči české koruně vydal opět k historicky rekordně nízkým hodnotám okolo 5,170 PLNCZK. Maďarská národní banka včera zvýšila svou jednodenní depozitní sazbu o 200 bazických bodů na 9,75 %. Ačkoliv více sledovaná roční úroková míra zůstává na hodnotě 7,75 %, představitelé maďarské centrální banky se nechali slyšet, že i hodnota na této sazbě může na příštím setkání růst k podobné hranici.

Americký dolar včera opět posílil na hodnotě a vůči společné evropské měně se dostal k blízkosti hranice 1,0150 EURUSD. Na páru s českou korunou se aktuální kotace pohybují okolo 24,35 USDCZK. Dolaroví obchodníci dnes budou čekat zejména na odpolední data z pracovního trhu, naopak stimul pro euro může přinést odpolední projev prezidentky ECB Christine Lagarde. Ačkoliv většinově trhy počítají se zvýšením základní úrokové sazby na červencovém zasedání ECB pouze o 25 bazických bodů, zápisky z červnového setkání ukazují, že hned několik členů bankovní rady ECB je otevřeno myšlence výraznějšího utažení měnové politiky.

Včerejší obchodování přálo také komoditám a akciovým trhům. Ropa se včera obchodovala opět nad hranicí 100 dolarů za barel, výrazné zisky zaznamenal i zemní plyn. Právě i díky společnostem, které jsou navázané na tyto klíčové komodity, se včera akciové trhy nesly na vlně pozitivního sentimentu, německý akciový index DAX si připsal přes 1 % a technologický NASDAQ také zakončil obchodní seanci v zelených číslech. Obavám z možné hospodářské krize aktuálně nepřidává fakt opětovně vznikající inverze na hodnotách amerických vládních dluhopisových výnosů.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z tuzemska dorazí data o aktuálním stavu devizových rezerv, což nám do jisté míry poskytne obrázek o tom, kolik ČNB již vynaložila prostředků pro obranu koruny v posledních dvou měsících. Z oblasti střední Evropy se pak dále dočkáme červnové spotřebitelské inflace z Maďarska.

Očekávané finanční události v Evropě

V rámci eurozóny je dnes kalendář téměř prázdný. V odpoledních hodinách budou trhy netrpělivě čekat na projev prezidentky ECB Christine Lagarde.

Očekávané finanční události ve světě

Zpoza oceánu dnes bude oznámena červnová míra nezaměstnanosti a tradiční NFP report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor.