zpět

Polské sazby nečekaně zůstaly beze změny

9.11.2023

První povolební zasedání polské centrální banky přineslo pro trhy překvapení v podobě ponechání sazeb na stávající úrovni. Polský zlotý posiluje.

Měnová rada polské centrální banky na včerejším zasedání rozhodla dál nesnižovat úrokové sazby, čímž nečekaně přerušila cyklus uvolňování měnové politiky. Většina tržních prognóz přitom předpokládala snížení sazeb o 25 bazických bodů na 5,50 %. Hlavní referenční sazba tak zůstává na úrovni 5,75 %, lombardní a depozitní na 6,25 % a 5,25 %.

Trhy po rozhodnutí bedlivě sledovaly následnou tiskovou konferenci guvernéra Glapinského, která byla první od voleb konaných 15. října. Polská měna od té doby vůči euru posílila o více než 2,5 %. V prohlášení po jednání bylo uvedeno, že ponechání sazeb bylo učiněno z důvodu nejistoty ohledně budoucích fiskálních a regulačních rozhodnutí a jejich vlivu na inflaci. Právě nová listopadová projekce vidí růst spotřebitelských cen v následujícím období výše, než bylo původně očekáváno. Růst cen se tak bude pravděpodobně stále nacházet nad dlouhodobým cílem centrální banky ve výši 2,5 %.

Rada také zopakovala známou formuli o tom, že budoucí rozhodnutí budou záviset na příchozích datech, zejména pak na tom, jak se bude vyvíjet spotřebitelská inflace a ekonomický růst země. Centrální banka také signalizovala, že může v případě nutnosti intervenovat na devizovém trhu ve prospěch polské měny, tak aby podpořila snižování cenového růstu. Zlotý vůči české koruně bezprostředně po rozhodnutí posílil k 5,55 PLNCZK, aktuálně se kurz pohybuje okolo úrovně 5,54 PLNCZK.