zpět

Polská nezaměstnanost opět klesla

24.6.2022

Dnes zveřejněná míra květnové polské nezaměstnanosti klesla na úroveň 5,1 %. Ve srovnání se stejným měsícem roku 2021 se snížila o jeden procentní bod. U našich severních sousedů mají aktuálně nejnižší míru nezaměstnanosti od léta 2019.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě evidována ve Varmijsko-mazurském vojvodství na severu země, v květnu to bylo 8,2 %. Nadprůměrná nezaměstnanost je dlouhodobě vykazována také v Podkarpatském vojvodství na východě Polska, v květnu zde práci nemělo 7,7 % práceschopné populace. Třetí nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v květnu zaznamenána v Kujavsko-pomořském vojvodství ve středním Polsku s mírou nezaměstnanosti 7,2 %.
Není překvapením, že nejnižší míra nezaměstnanosti je evidována v hlavním městě Varšava, v květnu to bylo 1,7 %. Ve srovnání s Prahou jde o několik desetin procenta vyšší výsledek.

Ve srovnání nejen v rámci střední Evropy, ale i celé EU, se Polsko stabilně drží na „stupních vítězů“, když se s Německem přetahuje o pomyslné stříbro. Česká republika je, z pohledu míry nezaměstnanosti, dlouhodobě premiantem celé Evropy.